ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Βιτρίνα καταστήματος και καταναλωτές

Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο "παρά πέντε" στο μέτρο κάλυψης των παγίων δαπανών

Οι νέες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), δύναται να ενταχθούν στο μέτρο κάλυψης των παγίων δαπανών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή

Ταμείο Ανάκαμψης: Γιατί η κυβέρνηση βάζει στη "μπάντα" την Αναπτυξιακή Τράπεζα - Τι δείχνει το "μοντέλο Πορτογαλίας";

Bασικό σημείο κριτικής για tη διαδικασία απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η απουσία σε κεντρικό ρόλο, ενός ισχυρού και επαρκούς δημόσιου επενδυτικού φορέα.

Ακίνητα στην Αθήνα

"Κουρεμένα" Ενοίκια: Ποιοι ιδιοκτήτες πληρώνονται

Το Υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουνίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 758 εκατ. ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή

Σταϊκούρας: "Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει φέτος ταχέως και ισχυρά"

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας. "Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει συνεκτική οικονομική πολιτική", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πολυκατοικίες στην Αθήνα.

"Κουρεμένα" ενοίκια: Πότε έρχονται νέες πληρωμές αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες

Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ.

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Μπόνους ενός μήνα για ρυθμίσεις οφειλών και πλειστηριασμούς

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι ο φετινός Αύγουστος δεν θα συνυπολογιστεί στην περίοδο του διμήνου που προβλέπει ο νόμος για την επίτευξη ρύθμισης, ενώ θεσμοθετείται και ένας επιπλέον μήνας προστασίας από πλειστηριασμούς.

Ακίνητα

Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για οφειλές - Πώς θα εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ

Ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία επεκτείνεται και τον Αύγουστο η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ενώ ορίζεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβριο ως Φεβρουάριο 2022.

Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Υπογράφεται τον Σεπτέμβριο το πλαίσιο συνεργασίας των ελληνικών τραπεζών με το Ταμείο Ανάκαμψης και ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα δάνεια για ιδιωτικές επενδύσεις. Έως τέλος του έτους οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα χορηγήσουν 200 εκατ. ευρώ.

Συνεδρίαση του Ecofin

"Μαύρο" χρήμα και Ταμείο Ανάκαμψης στην ατζέντα του Ecofin με συμμετοχή Σταϊκούρα

Στη συνεδρίαση του Ecofin αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για 4 Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, αλλά και να εξεταστεί δέσμη νέων μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Κόσμος σε κατάστημα εστίασης στην Αθήνα

Οι μικρές επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS: "Θέλουν συγκέντρωση στον κλάδο εστίασης - Σχέδιο αφανισμού των ΜμΕ"

Για εκατόμβη λουκέτων που έρχεται στον κλάδο της εστίασης και ειδικά των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, κάνουν λόγο εκπρόσωποί των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ανοιχτές επιχειρήσεις μετά το lockdown

Υπ. Οικονομικών: Παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών από τους δικαιούχους της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως τις 30/9/2021.

Υπουργείο Οικονομικών

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα παράταση υποβολής δικαιολογητικών για όλους τους κύκλους

Όλες οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, ανεξαιρέτως, υποχρεούνται στην υποβολή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναποδογυρισμένες καρέκλες έξω από κλειστό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας

Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν πήραν επιστρεπτέες προκαταβολές– Πώς να κάνουν ένσταση

Διορία 5 ημερών δίνεται σε όσους επιθυμούν να καταθέσουν ενστάσεις για να διεκδικήσουν εκ νέου την επιστρεπτέα προκαταβολή που τυχόν δεν πήραν στην 3 ή την 4η φάση του προγράμματος τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ταμείο Ανάκαμψης: Συνεργασία με την EBRD για τη διαχείριση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων

Στη διαχείριση από την EBRD δανείων του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1 δισ. ευρώ αποσκοπεί σχετικό Προσύμφωνο που υπογράφηκε σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας, για Eurogroup και Ecofin

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin. Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές της ευρωζώνης.

Ευρωπαϊκή σημαία με φόντο την Ακρόπολη

Επί τάπητος ΕΕ το Σχέδιο "Ελλάδα 2.0" - Κοινωνική συνοχή, καινοτομία και επιβίωση ΜμΕ οι μεγάλοι αστερίσκοι

Η προώθηση της καινοτομίας αλλά και η άμβλυνση των ανισοτήτων είναι οι δυο βασικοί πυλώνες όπου θα κριθεί, στο πεδίο εφαρμογής, το Ελληνικό Σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας που συζητείται την Τρίτη στην ΕΕ. Εκεί είναι όμως και τα σημεία με τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Ελληνική σημαία και σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν με φόντο την Ακρόπολη

Υπ. Οικονομικών: Το νέο ληξιπρόθεσμο 5μήνου 2021 είναι το χαμηλότερο από το 2016

Το νέο ληξιπρόθεσμο 5μήνου 2021, σύμφωνα το Υπουργείο Οικονομικών είναι, εξαιρουμένου του 5μήνου 2020 (για το οποίο είχαν παραταθεί οι χρόνοι λήξης των προθεσμιών εξόφλησης οφειλών), το χαμηλότερο των τελευταίων έξι ετών, και συγκεκριμένα από το 2016.

Τουρίστες στην Αθήνα

Τέταρτο Κύμα: Απειλή για "κομβικές" τουριστικές περιοχές - Κίνδυνος για νέα διόγκωση ελλειμμάτων και χρεών

Η έξαρση των κρουσμάτων, ουσιαστικά έχει σημάνει την έναρξη του λεγόμενου τέταρτου κύματος της πανδημίας εν μέσω θέρους και τουριστικής σεζόν, κάτι που αποτελεί "νάρκη" στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τελευταία μέρα για υποβολή προτάσεων σε ένα διαγωνισμό "γόρδιο δεσμό"

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τελευταία μέρα για υποβολή προτάσεων σε ένα διαγωνισμό "γόρδιο δεσμό"

Η πώληση των ναυπηγείων αποτελεί ένα από τα βασικά επενδυτικά στοιχήματα της κυβέρνησης. Ωστόσο έχει μεγάλες δυσκολίες καθώς συνδέεται με την ανάγκη επενδύσεων για ανανέωση εξοπλισμού αλλά και την διαμόρφωση μιας νέας εικόνας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Δεδομένα

Αξιοποίηση BIG DATA στη νέα διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική

Ενόψει της «νέας αρχιτεκτονικής» στο διεθνές φορολογικό σύστημα, η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ διεθνών οργανισμών και φορολογικών διοικήσεων, αναδεικνύεται ως ύψιστης σημασίας.

Κλειστές επιχειρήσεις λόγω lockdown

Τράπεζες: Διάθεση να χαλαρώσουν τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κλιμακώνει την πίεση για περισσότερα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, οι τράπεζες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για την χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης.

Ακίνητα

Ενοίκια: Ανοίγει η δεύτερη ευκαιρία για αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες - Τα σημεία SOS των αιτήσεων

Για σειρά περιπτώσεων ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για δηλώσεις COVID ώστε να καταχωρηθούν τα σχετικά στοιχεία και να λάβουν αποζημιώσεις όσοι ιδιοκτήτες έχουν μείνει εκτός πληρωμών.

Υπουργείο Οικονομικών

Πολιτική και οικονομική "νάρκη" τα χρέη της πανδημίας – Το νέο παζάρι με τους θεσμούς

Η 11η  φάση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης ξεκινά σταδιακά σε τεχνικό επίπεδο με την παρουσία στην Αθήνα των ειδικών κλιμακίων, που στη συνέχεια θα δώσουν τη σκυτάλη στους επικεφαλής, οι οποίοι αναμένονται περίπου στις 15 του μήνα.

Σε κλοιό ραγδαίων ανατιμήσεων η οικονομία - Καμπανάκι κινδύνου από τις ΜμΕ

Σε κλοιό ραγδαίων ανατιμήσεων η οικονομία - Καμπανάκι κινδύνου από τις ΜμΕ

Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση απέναντι στο κύμα αυξήσεων σε πρώτες ύλες ενέργεια, υλικά οικοδομής, μεταφορικά κόστη και είδη πρώτης ανάγκης. Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν, ενώ ήδη πολλά νοικοκυριά βλέπουν να εκτινάσσονται τα έξοδά τους για βασικές ανάγκες.

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον Ηρακλή ΙΙ

Ο μονοψήφιος δείκτης ΜΕΔ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα τέλη του 2022, θα αποτελέσει τον καταλύτη για την κατάκτηση υψηλότερης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα το 2023. Δύο σημαντικές προσθήκες.

Ακίνητα στην Αθήνα

Κούρεμα Ενοικίων: Ποιοι ιδιοκτήτες πάνε "ταμείο" σήμερα για τις αποζημιώσεις τους;

Ποσό συνολικού ύψους 103,2 εκατ. ευρώ πιστώνεται σήμερα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες για τις αποζημιώσεις ενοικίων για σειρά περιπτώσεων που αφορούν σε περιόδου μέχρι και το Νοέμβριο 2020, ενώ για για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου, θα διενεργηθούν πληρωμές μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Πολυκατοικίες στην Αθήνα

Στα σκαριά ο νέος ΕΝΦΙΑ: Η δύσκολη πολιτική εξίσωση των αλλαγών και οι κίνδυνοι για εκτίναξη επιβαρύνσεων

Ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσει τη νέα "αρχιτεκτονική" του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από το 2022 στη βάση των αναθεωρημένων αντικειμενικών αξιών.

Υπουργείο Οικονομικών

Παράταση στην υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στο myDATA - Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

To Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 2021, ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στο myDATA και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ.

Το κτίριο της Βουλής

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας

Η αβεβαιότητα για την ταχύτητα επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας και η δυνατότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αποτελούν δυο βασικά σημεία κινδύνου για την οικονομία.

Επιχείρηση εστίασης που άνοιξε μετά το lockdown

Οικονομία: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για το β’ εξάμηνο του 2021

Με ταμειακά διαθέσιμα στα 36 δισεκ. και την άνεση που δίνει η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το δεύτερο "κύμα" μέτρων για το 2021 προς στήριξη της οικονομίας, στο φόντο και των κινδύνων με τις μεταλλάξεις. Τα μέτρα αναμένεται και πάλι να αυξήσουν το δημοσιονομικό βάρος που ήδη είναι μεγάλο.

Ακίνητα στην Αθήνα

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την συμμετοχή ιδιωτών στον Φορέα που θα αγοράζει την Α’ κατοικία όσων πτωχεύουν

Το υπουργείο Οικονομικών προκηρύσσει σύντομα τον διαγωνισμό για την συμμετοχή ιδιωτών στον Φορέα. Ήδη η σχετική πρόσκληση δόθηκε προς διαβούλευση προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Μεσοπρόθεσμο: Τα ρίσκα, οι αστερίσκοι και φιλόδοξοι στόχοι για ανάπτυξη, έσοδα και "μηδενισμό" των ελλειμμάτων

Μεσοπρόθεσμο: Τα ρίσκα, οι αστερίσκοι και φιλόδοξοι στόχοι για ανάπτυξη, έσοδα και "μηδενισμό" των ελλειμμάτων

Ρίσκα λόγω πανδημίας, "δημοσιονομικούς αστερίσκους" με βάση τις κεντρικές επιλογές της ΕΕ για επανάκαμψη ή μη της λιτότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, "μάζεμα" 20 δισεκ. στα ελλείμματα, αλλά και άκρως φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Εικόνα από τη Βουλή

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025

Τα δύο τελευταία έτη της προγραμματικής περιόδου, προβλέπονται πλεονασματικοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, με το αποτέλεσμα του έτους 2025 να αναμένεται να ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ.

O υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο όσο υπάρχουν δομές ασύλου

Τη μόνιμη μείωση σε 5 ελληνικά νησιά όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο θα νομοθετήσει η Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη συμφωνία των θεσμών σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.