Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών
Στιγμιότυπο από τη δεύτερη ημερίδα ανοιχτής διαβούλευσης για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, με σκοπό την ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας, που πραγματοποίησε το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015, στον Κεραμεικό. Οι ημερίδες δημοσιότητας και διαβούλευσης, έχουν ως στόχο τη συνδιαμόρφωση, με τους φορείς του πεδίου, του κατάλληλου νομικού πλαισίου που θα δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον το οποίο θα υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία και τα παραγωγικά κοινωνικά εγχειρήματα, προκειμένου να μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός

Διευκρινίσεις σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, και ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τονίζει ότι η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Ισονομία, όμως, δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το προσχέδιο του υπουργείου προβλέπει, στο άρθρο 52 παρ. 2 εδ. γ, ότι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς “και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση”», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «για τα “μπλοκάκια” θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».

Νωρίτερα,  ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84, δήλωσε ότι «το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση το βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Χαρίτσης απάντησε: «Είναι μια πρόταση που περιλαμβάνει όρους που πράγματι, ειδικά στο κομμάτι των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι δυσβάσταχτοι. Εκτιμώ ότι θα τους ξαναδούμε. Όσον αφορά στη δική μας δουλειά, στο υπουργείο Οικονομίας, είναι πολύ κρίσιμο από τη δική μας την πλευρά να μπορέσουμε να προσανατολίσουμε τα προγράμματα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες που πλήττονται από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας… Το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση το βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ελεύθερους επαγγελματίες…».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα