Το Spiegel χτυπά ξανά την Ελλάδα

Το Spiegel χτυπά ξανά την Ελλάδα

Επικαλούμενο έκθεση της τρόικας που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, το Spiegel υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι εκτός στόχων. Θρίλερ για την 5η δόση. Διάψευση από το ΔΝΤ. Παπακωνσταντίνου: "Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται"

Για απογοήτευση της τρόικας από τον ρυθμό των αλλαγών στην Ελλάδα κάνει λόγο το περιοδικό Spiegel, αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, διαπίστωσαν ότι η χώρα μας δεν έπιασε κανέναν δημοσιονομικό στόχο.

“Εμείς οι Ευρωπαίοι θέτουμε τους ίδιους όρους όπως και το ΔΝΤ”, λέει ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Der Spiegel”, που κυκλοφορεί αύριο Δευτέρα.

Ο κ. Ρεν προσθέτει ότι “για την επόμενη δόση θα αποφασίσουμε μετά την έκθεση της τρόικας”, ενώ τονίζει ότι “η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προεδρεύοντος στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι το ΔΝΤ εξετάζει να αρνηθεί την καταβολή της δόσης του Ιουνίου.

Το περιοδικό τονίζει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων στην τριμηνιαία έκθεσή της τονίζει ότι η Ελλάδα απέτυχε στα όσα συμφώνησε να κάνει και επομένως κινδυνεύει άμεσα να μην πάρει την επόμενη δόση του δανείου.

 

Ο λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα από όσα πρέπει και ότι τα φορολογικά έσοδα είναι πολύ λιγότερα, απ’ όσα είχαν υπολογιστεί.

Ως μέτρα οι ειδικοί της τρόικας προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει το σκέλος των εσόδων με αύξηση των φόρων, αλλά και τη διασφάλιση για την πραγματική είσπραξή τους. Επιπρόσθετα η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων και πέρα από τα συμφωνηθέντα 50 δισ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιουδικού “οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι το ελληνικό κράτος έχει στην κατοχή του ακίνητα, επιχειρήσεις και λοιπή ιδιοκτησία ύψους 300 δισ. ευρώ”.

Κατηγορηματική διάψευση από ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε την Κυριακή τις πληροφορίες του Spiegel περί πλήρους αποτυχίας της Ελλάδας να πετύχει του συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

“Οι πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τις διαπιστώσεις της έκθεσης είναι αναληθείς”, ανέφερε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Οι συνομιλίες μας με τις αρχές συνεχίζονται, γίνεται καλή πρόοδος και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα”, πρόσθεσε.

Προηγήθηκε διάψευση και από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών παρενέβη σε τηλεοπτικό σταθμό, που μετέδωσε πληροφορίες από κύκλους που πρόσκεινται στο ΔΝΤ ότι στην επικείμενη έκθεση θα αναφέρεται ότι “η Ελλάδα έχει αποτύχει σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους”.

Ανέφερε ότι η διαπίστωση αυτή “είναι απολύτως άσχετη με την πραγματικότητα”.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του Σπίγκελ υπογραμμίζοντας ότι “δημοσιεύματα σαν αυτά του Spiegel δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα, για έναν πολύ απλό λόγο, έκθεση ακόμα δεν υπάρχει”.

“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, “η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά για την χώρα μας. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, ακριβώς επειδή η Κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, ότι θα έχουμε και την εκταμίευση και της επόμενης δόσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα