Μήνυμα ΔΝΤ στην Ελλάδα: Θα βοηθήσουμε να πετύχετε το στόχο σας

Μήνυμα ΔΝΤ στην Ελλάδα: Θα βοηθήσουμε να πετύχετε το στόχο σας

Πώς εξελίχθηκε η συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με τη διευθύντρια του ΔΝΤ. "Η κ. Λαγκαρντ μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγχαίρει την Ελλάδα για τη «μεγάλη πρόοδο» που έχει κάνει και «θα είναι αρωγός» στην ελληνική προσπάθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ημίωρη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε”.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή “η βεντάλια άνοιξε” μετά την συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ.

Όπως αναμενόταν, κεντρικό στοιχείο της συζήτησης και “βασική προϋπόθεση” των περαιτέρω ενεργειών είναι η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ “οι συζητήσεις ξεκίνησαν” και “το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια”.

Όπως υπογραμμίστηκε, “υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση”. Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι “θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν”.

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε δε ότι “στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι”, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι “θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα”, προσθέτοντας ότι “η βεντάλια άνοιξε.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Από πλευράς του ΔΝΤ έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του θα αναχωρήσουν από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό το Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα