Δίνουν την 5η δόση, ζητούν θυσίες

Δίνουν την 5η δόση, ζητούν θυσίες
Eurokinissi

Κλειδώνει η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για τη χορήγηση της 5ης δόσης του δανείου. Ετοιμάζεται νέο πακέτο βοήθειας. Γη και ύδωρ στους δανειστές για να πάρουμε τα χρήματα

Πολύ κοντά στη συμφωνία για τη χορήγηση της 5ης δόσης, βρίσκεται η Ελλάδα με τους δανειστές της. Η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών σχετικά με τις απαιτούμενες πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος και το φορολογικό σκέλος τους (π.χ. μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να αποσαφηνισθεί πλήρως η νομική μορφή του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας – το οποίο θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -, και του τρόπου “εμπλοκής” σε αυτό στελεχών της τρόικας (π.χ. παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής βοήθειας, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση).

Στο μεταξύ, το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σήμερα, έπειτα από σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βιέννη, είδηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για δήθεν πραγματοποίηση την Τετάρτη, στην αυστριακή πρωτεύουσα, Συνόδου των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για συζήτηση του ελληνικού χρέους.

Όπως τονιζόταν, πρόκειται για εδώ και πολύ καιρό προγραμματισμένη, “συνάντηση ρουτίνας” της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Η επιλογή της Βιέννης για την πραγματοποίησή της, οφείλεται στο γεγονός ότι η Αυστρία προήδρευε πέρσι αυτής της Επιτροπής.

Νέο πακέτο με τις ευλογίες της Γερμανίας

Τις πληροφορίες για αίσιο τέλος, έρχεται να επιβεβαιώσει και η στροφή της Γερμανίας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal , η Γερμανία είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από την επιδίωξη της για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες, προκειμένου να διευκολύνει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα εκτιμάται στα 65 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το δημοσίευμα συνέβαλε στο να μειωθούν οι φόβοι των επενδυτών για το ενδεχόμενο μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα το ευρώ να φθάσει στην ισοτιμία των 1,4413 δολαρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα