Δρίτσας για αποκρατικοποίηση ΟΛΠ: Δεν είναι επιλογή μας αλλά δέσμευση προς τους εταίρους - δανειστές

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρταιώτη στο Σύνταγμα την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρταιώτη στο Σύνταγμα την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας με την ΟΜΥΛΕ και αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών ανέφερε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την κατοχύρωση των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΟΛΠ, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη θεσμοθέτηση Αρχής Λιμένα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κανόνες δημοσίου ελέγχου», υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Ο κ.Δρίτσας επεσήμανε ότι θα επιδιωχθεί η κατοχύρωση των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων, όπως επίσης και τα δικαιώματα των χρηστών του λιμένα και των παραλιμένιων πόλεων-δήμων. Στην κατεύθυνση αυτή, καθίσταται αναγκαίος ένας νέος κύκλος κοινωνικής και θεσμικής διαβούλευσης το επόμενο διάστημα, τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά και στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας τόνισε πως δεν ήταν μια προγραμματική επιλογή αυτής της κυβέρνησης και πως έχει προκύψει ως εξέλιξη των δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους-δανειστές.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών, δήλωσαν από την πλευρά τους πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα λιμάνια της Ελλάδας και επεσήμαναν την ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος των λιμανιών, να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις - ενώ τέλος ζήτησαν την επικύρωση των διεθνών συμβάσεων που αφορούν αυτές.

Ο κ. Δρίτσας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών, πως το υπουργείο ήδη έχει ως προτεραιότητα και μελετά τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου της λιμενικής εργασίας με βάση τις συμβάσεις 137 και 152 του ILO.

Επίσης, τόνισε πως προσετέθη στο άρθρο 5 της Σύμβασης Παραχώρησης, ειδική διάταξη που αναφέρεται στην απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και την υγεία και ασφάλεια στο χώρο της εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE: