Δύο χρόνια από το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο, Παρασκευή 23 Απριλίου 2010. Στη φωτογραφία ο Πρωθυπουργός με την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο, Παρασκευή 23 Απριλίου 2010. Στη φωτογραφία ο Πρωθυπουργός με την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σαν σήμερα, πριν από δυο χρόνια, ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Διαβάστε τι έχει αλλάξει από εκείνη την ημέρα

Στις 23 Απριλίου του 2010, ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, από το Καστελόριζο ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που κατέληξε στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

Δύο χρόνια μετά και μετά από τα σειρά μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με δυσκολία μπορεί να θυμηθεί κανείς πώς ήταν η οικονομία στην Ελλάδα τότε.

Ανεργία, "λουκέτα" σε επιχειρήσεις, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και διαδοχικά εισπρακτικά και φορολογικά μέτρα συνθέτουν την εικόνα της σχεδόν "αυτονόητης" σημερινής πραγματικότητας για τους Έλληνες πολίτες, που πλέον τα βγάζουν πέρα με μεγάλη δυσκολία.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012, η ανεργία αυξήθηκε κατά 487.689 άτομα, με τους καταγεγραμμένους ανέργους να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ περισσότεροι από 200.000 υπολογίζονται οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, είδαν τις απολαβές τους να μειώνονται δραματικά.

Έλληνες καταθέτες έσπευσαν να πάρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς τους, μεταφέροντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που άδειασαν τους λογαριασμούς τους, για να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες.

Δραματικά τα στοιχεία και για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αφού μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 υπολογίζεται, ότι κατεβάζουν ρολά 55 επιχειρήσεις την ημέρα, ενώ 150.000 μικρομεσαίες ως επί το πλείστον επιχειρήσεις, έχουν βάλει "λουκέτο".

Δύο χρόνια μετά και κάτι, στις 6 Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες, στην πιο κρίσιμη ίσως εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ήδη, εκ προοιμίου έχουν υπογραφεί και ανακοινωθεί σειρά μέτρων, που αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω την τσέπη εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων και φορολογούμενων για τη διετία 2013 - 2014, ενώ η εφαρμογή του "Μνημονίου 2" επεκτείνεται μέχρι και το 2015.

Τι έχει αλλάξει από εκείνη την ημέρα, δύο χρόνια πριν, που ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης; Τι έχει μείνει ίδιο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

O δρόμος προς το ΔΝΤ

SHARE:

24Media Network