ΕΕ: Ενημερώσαμε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους για τις προκλήσεις της οικονομίας

Ευρωπαϊκή σημαία στην Ακρόπολη
Ευρωπαϊκή σημαία στην Ακρόπολη AP

Στην υλοποίηση και στην επιτάχυνση των δεσμεύσεων αναφέρεται το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "«Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί" σημειώνουν οι θεσμοί.

Τον δρόμο της επιτάχυνσης υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα μετά το τρίτο πρόγραμμα δείχνει στο σημείωμα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Αθήνα όχι μόνο με το οικονομικό επιτελείο αλλά και με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως τονίζεται η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση της εφαρμογής των 16 ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2018 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και της γενικής δέσμευσης για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η αποστολή επικεντρώθηκε επίσης σε μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της στρατηγικής εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναθεώρησης του νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη).

Η ΕΕ σημείωνε και την ευκαιρία ενημέρωσης εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τις λεπτομέρειες της ανάληψης δέσμευσης της μετα-προγραμματικής περιόδου και για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βασικά ζητήματα πολιτικών.

«Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αντικατοπτρίζει τα λεπτομερή πορίσματα και τις συστάσεις της παρούσας αποστολής, θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Η παρούσα έκθεση θα χρησιμεύσει ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup σχετικά με τη μεταφορά των ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF» κατέληγε η ανακοίνωση της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μειώστε την φορολογία προτείνει το ΔΝΤ

SHARE:

24Media Network