ΕΕ: Η ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης

Εκδήλωση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με θέμα «Προώθηση ανάπτυξης και απασχόλησης», Δευτέρα 11 Νοε. 2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Εκδήλωση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με θέμα «Προώθηση ανάπτυξης και απασχόλησης», Δευτέρα 11 Νοε. 2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για την κοινή βούληση από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

Την ισχυρή πολιτική βούληση της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος, σε κάθε περίπτωση πριν από το Μάιο, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε:

«Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και από μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων.

Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε. Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2- 3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, «κανένας δεν έχει την πρόθεση να "σύρει" τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας. «Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» είπε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για αυτό το θέμα. Τόνισε ότι το παρόν πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, αλλά σημείωσε ότι η ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης. Όπως είπε, τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ποια είναι η προοπτική από τώρα έως τη λήξη του προγράμματος για την ευρωζώνη το 2014 και για το ΔΝΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι στο τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν πολιτικές εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα έχει επαρκή χρηματοδότηση τους επόμενους 12 μήνες. Σημείωσε, επίσης, ότι όσο η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του κράτους και να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος της.

Στο ερώτημα ποιος διακρατεί τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι το μεγαλύτερο ποσό κατέχουν τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, ενώ ένα μικρό ποσό κατέχουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια (Ηedge Funds).

Ερωτηθείς για το πώς και πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο, ο ίδιος αξιωματούχος αρκέστηκε να πει ότι θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα παραμείνουν στο πρόγραμμα και από τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των ενστόλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστή η επίπτωση από τα όποια ισοδύναμα μέτρα προταθούν και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγράμματος, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βρυξέλλες
SHARE:

24Media Network