ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια 3,5 δισ. ευρώ στους άπορους

European Union flags fly outside the European Commission headquarters building in Brussels, Belgium, on Wednesday, June 2, 2010. European Commission President Jose Manuel Barroso called for a "commitment to keep the euro a strong and credible currency." Photographer: Jock Fistick/Bloomberg
European Union flags fly outside the European Commission headquarters building in Brussels, Belgium, on Wednesday, June 2, 2010. European Commission President Jose Manuel Barroso called for a "commitment to keep the euro a strong and credible currency." Photographer: Jock Fistick/Bloomberg BLOOMBERG

Συμφωνία της ΕΕ για τη διατήρηση της βοήθειας προς τους άπορους στα 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια

Το Ευρωκοινοβούλιο και οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία ώστε να διατηρηθεί στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια η βοήθεια προς τους άπορους, ανακοίνωσε η λιθουανική προεδρία.

Οι πόροι αυτοί για την περίοδο 2014-2020, τους οποίους οι χώρες μέλη ήθελαν να μειώσουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (Fead), που αναμένεται να αντικαταστήσει το προηγούμενο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το οποίο επίσης διέθεσε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

Η νομική βάση του προγράμματος αυτού ακυρώθηκε το 2011 από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, προκαλώντας επικρίσεις από τις οργανώσεις αρωγής, την ώρα που η φτώχεια εξακολουθεί να αυξάνεται στην ΕΕ.

Η σημερινή συμφωνία, που πρέπει να επικυρωθεί επισήμως στα μέσα Δεκεμβρίου από τους υπουργούς της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές, «εγγυάται ότι το ταμείο θα είναι λειτουργικό από την 1η Ιανουαρίου 2014», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η συμμετοχή κάθε χώρας μέλους θα είναι υποχρεωτική, αντίθετα με αυτό που είχαν συζήσει αρχικά οι κυβερνήσεις των 28 χωρών. Η ΕΕ θα συγχρηματοδοτήσει τα προγράμματα ως 85%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ως και 95% «για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», όπως η Ελλάδα, αναφέρει το ευρωκοινοβούλιο στην ανακοίνωση.

«Σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ούτε ένα βασικό γεύμα ημερησίως και τέσσερα εκατομμύρια είναι άστεγοι», υπογράμμισε ο εισηγητής της πρότασης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ιρλανδός Εργατικός Έμερ Κοστέλο.

Επίσης, το πεδίο δράσης του Ταμείου θα επεκταθεί πέραν της επισιτιστικής βοήθειας για να υποστηρίξει «μέτρα κοινωνικής παρεμβολής», όπως βοηθήματα για στέγαση, αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network