Εγκύκλιος με βελτιωτικές παρεμβάσεις για τις συντάξεις χηρείας

Εγκύκλιος με βελτιωτικές παρεμβάσεις για τις συντάξεις χηρείας

Ειδικότερα, με βάση τις νέες διατάξεις, ο επιζών σύζυγος εξακολουθεί να λαμβάνει τη σύνταξη θανάτου για όσο χρονικό διάστημα δικαιούται και το τέκνο σύνταξη θανάτου

Την αναδρομική χορήγηση αυτοτελούς του νέου κατώτατου ορίου σύνταξης λόγω θανάτου, που βάσει του Ν.4499/2017 είναι 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και 360 ευρώ για 15 (-1,25% ανά έτος), προβλέπει για τον χήρο (ακόμα και διαζευγμένο) σύζυγο, όσο και για τα τέκνα του θανόντος, εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος.

Όπως προβλέπουν η εγκύκλιος και ο σχετικός νόμος, οι παρεμβάσεις στο καθεστώς χορήγησης και στα κατώτατα ποσά των συντάξεων, εφαρμόζονται σε όσους δικαιούνται τη σύνταξη, λόγω θανάτου που επήλθε από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά.

Ειδικότερα, με βάση τις νέες διατάξεις, ο επιζών σύζυγος εξακολουθεί να λαμβάνει τη σύνταξη θανάτου για όσο χρονικό διάστημα δικαιούται και το τέκνο σύνταξη θανάτου. Επίσης, στους δικαιούχους σύνταξης, λόγω θανάτου, συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα που απώλεσαν τον γονέα τους κατά τη διάρκεια του έτους προετοιμασίας για την εισαγωγή σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, ανεξαρτήτως της επιτυχούς, ή μη, έκβασης των εξετάσεων.

Τέλος:

• Στον κύκλο των δικαιοδόχων συμπεριλαμβάνονται και τα τέκνα στα οποία είχε διακοπεί η συνταξιοδοτική προστασία, λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας και τα οποία εισήχθησαν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή ή ενεγράφησαν σε ΙΕΚ μεταγενέστερα του θανάτου του γονέα και της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας. Θα δικαιούνται τη σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον οι σπουδές δεν ολοκληρωθούν νωρίτερα.

• Αυτοτελές κατώτατο όριο χορηγείται στο κάθε τέκνο που έχει χάσει και τους δύο γονείς του εφόσον δεν λαμβάνει σύνταξη από τον έναν γονέα.

SHARE:

24Media Network