Ρύθμιση 120 δόσεων: Ανοίγουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες – Τι πρέπει να προσέξετε

Ρύθμιση 120 δόσεων: Ανοίγουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες – Τι πρέπει να προσέξετε
Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Κάθε ρύθμιση είτε αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία είτε την εφορία έχει τα δικά της μυστικά τα οποία θα αποκαλυφθούν όταν αρχίσουν να λειτουργούν οι πλατφόρμες για την υποδοχή αιτήσεων - Τι θα ισχύσει με τον ακατάσχετο λογαριασμό και πότε χάνεται η ρύθμιση.

Μέσα στην εβδομάδα ανοίγουν η ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις οφειλών ως και σε 120 δόσεις για ταμεία και εφορίες.

Μέχρι και την Τετάρτη αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι δύο διαφορετικές πλατφόρμες για τα 4 εκ φορολογουμένων με οφειλές στις εφορίας και τα περίπου 1,6 εκ ασφαλισμένων που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Στις ομοιότητες των δύο ρυθμίσεων περιλαμβάνονται ότι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και τις 31/12/2018 και ότι υπό προϋποθέσεις προσφέρουν περίοδο εξόφλησης οφειλών έως και 10 χρόνια ( 120 δόσεις ) με πολύ χαμηλές μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από τα 30 ευρώ.

Ωστόσο η κάθε μια ρύθμιση έχει τα δικά της μυστικά τα οποία θα αποκαλυφθούν όταν αρχίσουν να λειτουργούν οι πλατφόρμες για την υποδοχή αιτήσεων.

Ειδικότερα:

Η ρύθμιση για την εφορία

Η ρύθμιση οφειλών στην εφορία βάζει ως κατώτερο όριο για ρύθμιση έως 120 δόσεις το εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι την ώρα της αίτησης στο εισόδημα θα υπολογιστούν και όλα τα προνοιακά επιδόματα που ενδεχομένως εισπράττει ο φορολογούμενος και είναι απαλλαγμένα από φόρο εισοδήματος. Μεγαλύτερο εισόδημα σημαίνει μικρότερος ανώτερος αριθμός ρυθμών δόσεων.

Ως γνωστό στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.), τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31-12-2018.

Η ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία θα είναι πιο σύντομη. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από ένα μήνα μέχρι και τις 28 Ιουνίου και θα είναι δύσκολο να πάρει παράταση.

Η ένταξη στην ρύθμιση προϋποθέτει την εξόφληση ή ρύθμιση τυχόν νέων οφειλών από 1/1/2019 και την υποβολή εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη των φορολογικών δηλώσεων των προηγούμενων πέντε ετών.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η καταβολή κάθε δόσης θα γίνεται με βάση Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής στις τράπεζες, είτε στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ είτε μέσω e-banking.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Ως γνωστό με τροπολογία που έγινε δεκτή την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις η ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία θα συνοδεύεται με σταδιακή άρση κατασχεμένων από την ΑΑΔΕ λογαριασμών πάνω από το όριο του δηλωμένου ακατάσχετου ορίου ( των 1250 ευρώ ) . Ωστόσο όσοι ενταχθούν και εξυπηρετούν κανονικά τι ρυθμίσεις τους θα πρέπει να περιμένουν περίπου ένα δίμηνο πριν δουν τον ακατάσχετο λογαριασμό τους να αυξάνεται σε ποσό ίσο με 3 έως και 4,5 μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης τους καθώς η απαραίτητη προεργασίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και των Τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί

Η ρύθμιση στα ταμεία

Η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ταμεία έχει σαφώς λιγότερους περιορισμούς αφού δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση αναμένεται να ανοίξει σήμερα ή αύριο και οι ασφαλισμένοι θα έχουν προθεσμία μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Η ηλεκτρονική αίτηση θα γίνεται αρχικώς στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς, όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός, και ακολούθως η διαδικασία θα συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν ατομικές εισφορές και όσοι χρωστούν από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές μπορούν να μπουν κατευθείαν στο ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Με την υποβολή και οριστικοποίηση της ρύθμισης ότι ρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταπίπτουν στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία θα είναι η μοναδική σε ισχύ εφεξής.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμισηκαθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η ρύθμιση χάνεται αν

1. Δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης.

2. Δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1-1-2019. Ειδικά επί μη μισθωτών ασφαλισμένων, ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 61501/3398/30-12-2016 (Β’ 4330) και 61502/3399/30-12-2016 (Β’ 4330) υπουργικές αποφάσεις, και βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ.

3. Δεν καταβληθούν εντός τριών μηνών από την άρση της αναστολής ή της αμφισβήτησης οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης, δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου, ή αμφισβητούνταν με την άσκηση προσφυγής ή ένδικου βοηθήματος ή μέσου και δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα