Έκθεση Κομισιόν: Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων ως τις 11 Μαρτίου – Αντιρρήσεις για πρώτη κατοικία και κατώτατο μισθό

Έκθεση Κομισιόν: Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων ως τις 11 Μαρτίου – Αντιρρήσεις για πρώτη κατοικία και κατώτατο μισθό
Εξωτερική άποψη των κεντρικών γραφείων της Κομισιόν στις Βρυξέλλες AP

Σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων με τη σημείωση να ολοκληρωθούν εγκαίρως και θετικές προοπτικές για την οικονομία καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Θετικές προοπτικές για την οικονομία που αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2019 και 2,3% το 2020, υπεραπόδοση για τους δημοσιονομικό στόχο του 2018 και πρόβλεψη για επίτευξη του στόχου το 2019 καταγράφει στην έκθεση για την δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν, βγάζοντας παράλληλα πολλές κίτρινες κάρτες για μεταρρυθμίσεις.

Μετά και την αύξηση του κατώτερου μισθού η Επιτροπή παραδέχεται ότι οδηγός της ανάπτυξης για φέτος θα είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (λόγω αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος) και οι επενδύσεις ενώ εκφράζονται φόβοι για μείωση των εξαγωγών.

Τονίζεται επίσης η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές από όπου αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε, ενώ τονίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι απολύτως καλυμμένες για τα επόμενα χρόνια.

Περνώντας στο τομέα των μεταρρυθμίσεων ο αρμόδιος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σε ανακοίνωση του απευθύνει προς την κυβέρνηση σύσταση να ολοκληρώσει εγκαίρως, δηλαδή στις 12 ημέρες που μεσολαβούν έως την σύνοδο του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, τις εν λόγω εκκρεμότητες.

Όπως αναφέρει ο Επίτροπος, “η δεύτερη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει σημαντική πρόοδο αλλά και ορισμένους τομείς στους οποίους απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες και παροτρύνω τις (Ελληνικές) αρχές να τις ολοκληρώσουν εγκαίρως, έως την επόμενη σύνοδο του Eurogroup”.

Η έκθεση, εντοπίζει μια άνιση πρόοδο σε επιμέρους τμήματα και εκφράζει αντιρρήσεις για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ότι αφορά το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Ειδικότερα σχετικά με το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία τονίζει τα μεγάλα όρια κάλυψης του νέου νόμου και τονίζει τα σημεία στα οποία διαφωνεί. Συγκεκριμένα τονίζει ότι η πρόταση δημιουργεί ένα πρόσθετο καθεστώς προστασίας το οποίο θα εφαρμόζεται παράλληλα με το ισχύον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών.

Ο νέος νόμος απαιτεί από τις τράπεζες να δέχονται υποχρεωτικά προκαθορισμένες αναδιαρθρώσεις δανείων ( σ.σ. εννοεί το κούρεμα του δανείου αν το υπόλοιπο του δανείου είναι μεγαλύτερο από το 120% της αξίας του υποθηκευμένου ακινήτου ) για μια μεγάλη ομάδα επιλέξιμων δανειοληπτών.

Η πρόταση δεν είναι επαρκή στόχευση στην προστασία των πιο ευάλωτων και αλληλεπιδρά άμεσα με πολλές άλλες διαδικασίες, όπως πτώχευση / ειδικό διακανονισμό.

Η πρόταση κινδυνεύει να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις για δανειολήπτες με εκκρεμείς αιτήσεις στο πλαίσιο του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας και οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για το νέο καθεστώς, όπως όλοι. Η εκκρεμούσα διαδικασία θα ανασταλεί μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Δεν έχουν μετρηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις του νέου καθεστώτος στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Η πρόταση θα επηρεάσει τις μελλοντικές διαδικασίες πλειστηριασμών.

Στο θέμα του κατώτερου μισθού αφού έχει παραδεχθεί ότι θα αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση σημειώνει ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση που αγγίζει το 11% είναι πάνω από την παραγωγικότητα της οικονομίας . Συνεπώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό και με την επαναφορά το συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σημειώνεται μεν η μείωση του υπολοίπου αλλά τονίζεται ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς το πρόβλημα της συσσώρευσης νέων οφειλών και η επιτάχυνση της πληρωμής των τελικών δικαιούχων.

Στο τομέα της υγείας σημειώνει πρόοδο αλλά όχι ολοκλήρωση των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας και ελλειπή στελέχωση στο σύστημα των ενιαίων προμηθειών.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο σημειώνει ότι οι περισσότερες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη παρά την καθυστέρηση στην τοποθέτηση των ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία.

Κάνει όμως μια αιχμή στο θέμα του προγράμματος των προλήψεων που θεωρεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει το κανόνα του 1:1 παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς να διατηρήσει ελεγχόμενο το αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο νέος διαγωνισμός για τους διαγωνισμούς για τις τέσσερις άδειες των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και να συμπληρωθεί η στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Τέλος στο θέμα των αποκρατικοπποιήσεων τονίζει ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ προχωρά με τον αναμενόμενο ρυθμό ενώ χαιρετίζει την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων του ΔΑΕ Ελευθέριος Βενιζέλος και του Ελληνικού με την προώθηση του διαγωνισμού για την άδεια Καζίνου.

Έκθεση δημοσιονομικών προοπτικών

Υψηλό χρέος και ποσοστό κόκκινων δανείων και ανεργία ( η οποία όμως τονίζεται ότι αποκλιμακώνεται σταθερά ) χαμηλή ανταγωνιστικότητα και χαμηλό δυνητικό ΑΕΠ εντοπίζει ως βασικές μακροοικονομικές ανισορροπίες η έκθεση της Commission που βγαίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.

“Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, το υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική” αναφέρει η Επιτροπή. Ζητείται “βιώσιμη εφαρμογή” των μεταρρυθμίσεων, ενώ ειδική μνεία γίνεται για το τραπεζικό σύστημα.

Για τις τράπεζες επισημαίνεται ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων τονίζει η έκθεση για την Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Κοινό συμφέρον Ελλάδας – Ευρωζώνης να εκταμιευθεί το 1 δισ. στις 11 Μαρτίου

Την άποψη ότι είναι προς το «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρωζώνης να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις. Το Eurogroup θα κρίνει εάν συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ. στις 11 Μαρτίου», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι το μήνυμά του προς τις ελληνικές αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και επισήμανε πως απομένει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για το Eurogroup της 11 Μαρτίου. «Είναι εφικτό και πιστεύω πως είναι προς το κοινό όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης», είπε και αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό. «Έχουμε κοινό συμφέρον. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η δουλειά να γινει με σοβαρότητα και ολοκληρωμένα», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα