Εκτινάχθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

Εκτινάχθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Μας λείπουν πολλά ευρώ

Συγκράτηση των δαπανών υποσχόταν η κυβέρνηση αλλά τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τη διαψεύδουν

Συγκράτηση των δαπανών υποσχόταν η κυβέρνηση αλλά τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τη διαψεύδουν. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου -Οκτωβρίου 2007 το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 48,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ενώ τα έσοδα σημείωσαν αύξηση μόλις 7,8%, χαμηλότερα σε σχέση με τον ετήσιο στόχο 8,1%. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,4% έναντι στόχου 6,6%. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 10% έναντι στόχου 9,8%.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν με ρυθμό 12% έναντι στόχου 11,7%, ενώ οι τόκοι κατά 3,1% έναντι στόχου 1,7%. Αν συνυπολογιστούν τα έσοδα και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο διαμορφώθηκε στα 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 24,4% έναντι στόχου 31,9%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 31,7% έναντι στόχου 6,3%.

Το υπουργείο Οικονομίας αποδίδει την αύξηση του ελλείμματος κυρίως στα μη τακτικά έσοδα ύψους 582 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εισπραχθεί στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2006 (τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο τρέχον έτος), στις αυξημένες επιστροφές φόρων, στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων του Γ’ ΚΠΣ (οι δαπάνες του οποίου αυξήθηκαν κατά 1.520 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), αλλά και στο ποσό ύψους 803 εκατ. ευρώ που αφορά εκτέλεση αποφάσεων του διαιτητικού δικαστηρίου για την επίλυση διαφορών του ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπιακή Αεροπορία.

(Πηγή:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα