Ένα βήμα πριν ζητήσει βοήθεια η Ισπανία

Ένα βήμα πριν ζητήσει βοήθεια η Ισπανία
PHOTOGRAPH: JAVIER SORIANO/AFP/G

Σταματημό δεν έχει η κατρακύλα για την ισπανική οικονομία η οποία συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Εκτιμάται πως σύντομα θα ζητήσει βοήθεια

Η πορεία της ισπανικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ανοδική είναι. Συνέχισε την καθοδική της πορεία για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, τις οποίες όμως καθυστερήσεις επέφερε η γερμανική διστακτικότητα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ώστε να ζητήσει επισήμως οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, όταν είχε καταγραφεί πτώση επίσης κατά 0,4% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο.

Το ισπανικό ερευνητικό ινστιτούτο IEE μάλιστα προχώρησε ακόμα παραπέρα, καλώντας τον Ισπανό πρωθυπουργό να υποβάλει αίτημα αρωγής από την ΕΕ όσο το δυνατόν συντομότερα ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η Ισπανία θα πρέπει να αποδεχτεί τους όρους για τη βοήθεια (το Μνημόνιο δηλαδή) και να μειώσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

SHARE:

24Media Network