Επίδομα νέων ανέργων: Έτσι θα δοθούν τα 400 ευρώ

Street scene in Athens, on October 09, 2015 /    ,  09 , 2015
Street scene in Athens, on October 09, 2015 / , 09 , 2015 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Πώς θα πάρουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ οι νέοι που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη, για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, ανά μη επιδοτούμενο άνεργο, ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο άνεργο, ηλικίας 18 έως 24 ετών, που, κατά την 31η.10.2017, ήταν εγγεγραμμένος άνεργος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και που, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, μετά από οίκοθεν έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Μητρώα εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων ανέργων.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, εφόσον από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι υφίστανται για κάθε δικαιούχο τα εξής στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

β) ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου, προκειμένου περί αλλοδαπών,

γ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),

δ) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),

ε) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταχωρήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ έως τις 20.12.2017.

Η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης και του ΟΑΕΔ επιλύεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ.

Καραμεσίνη: Άμεσα το επίδομα

Τα δύο επιδόματα που εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, πρόκειται να χορηγήσει άμεσα ο ΟΑΕΔ, δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

Πρόκειται για το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, μία εφάπαξ παροχή 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους, ηλικίας 18-24 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, την 31η Οκτωβρίου 2017, που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο και μη επιδοτούμενοι, κατά την ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Η κ. Καραμεσίνη επισημαίνει ότι το επίδομα θα έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, έως το τέλος του έτους.

Μέσω των δηλώσεών της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει, επίσης, ότι το επίδομα αυτό αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εργασιακής ένταξης, επαγγελματικής αποκατάστασης και βιοπορισμού των νέων στις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας. Κατά τη διάρκεια του 2017, όπως σημειώνει, ο ΟΑΕΔ υλοποίησε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων απασχόλησης, μεταξύ των οποίων και δύο στοχευμένα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών.

«Για το πρώτο τρίμηνο του 2018, έχουμε προγραμματίσει την έναρξη δύο επιπλέον προγραμμάτων. Το πρώτο αφορά την πρώτη πρόσληψη ανέργων από αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες νέους, ηλικίας έως 35 ετών, με μεγαλύτερο ύψος επιχορήγησης για την πρόσληψη νέων έως 29 ετών, ενώ το δεύτερο είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας» αναφέρει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

«Παρόλο που η παρατεταμένη και βαθιά οικονομική κρίση της "έκοψε τα φτερά", η νέα γενιά διαθέτει προσόντα και δημιουργικότητα, που είναι απαραίτητα στοιχεία για την έξοδο από την κρίση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο» σχολιάζει η κ. Καραμεσίνη.

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται και στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής (δήμοι Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων), «που, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο δίδει στην υπουργό Εργασίας τη δυνατότητα χορήγησης τέτοιας ενίσχυσης, ύστερα από γνώμη του ΔΣ του ΟΑΕΔ, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που διέκοψαν ολικά ή μερικά τη λειτουργία τους, λόγω περιστατικών ανωτέρας βίας και ανέστειλαν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για το αντίστοιχο διάστημα. Η ενίσχυση θα παρασχεθεί το νέο έτος, μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».

«Υλοποιώντας την πολιτική του υπουργείου Εργασίας, ο ΟΑΕΔ στέκεται στο πλευρό των πληττόμενων ομάδων εργαζομένων όλης της χώρας» τονίζει.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι δυνητικοί δικαιούχοι του επιδόματος Νεανικής Αλληλεγγύης ανέρχονται σε περίπου 55.000 άτομα και για τη χορήγηση του ποσού έχει δεσμευθεί κονδύλι άνω των 20.000.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, αλλά μόνο να δηλώσουν/επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το αργότερο έως την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, κάνοντας χρήση της εφαρμογής στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ

SHARE:

24Media Network