Επιπλέον βοήθεια ζητά ο Αναστασιάδης – Βερολίνο: Τα 10 δισ. είναι αρκετά

Επιπλέον βοήθεια ζητά ο Αναστασιάδης – Βερολίνο: Τα 10 δισ. είναι αρκετά

Τι αναφέρει στις επιστολές του προς τους προέδρους της ΕΕ και του Eurogroup ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Τι απαντά η Γερμανία για τα συμφωνημένα 10 δισ. ευρώ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα απευθύνει επιστολές προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να επισημάνει την ανάγκη παραχώρησης επιπλέον βοήθειας ενόψει των κρίσιμων στιγμών που περνούμε.

Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Οικονομική Υποθέσεων Όλι Ρεν ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η επικοινωνία αφορούσε κατά κύριο λόγο τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε πως οι επιστολές προς τους κκ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι θα αναφέρονται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας ενόψει των κρίσιμων στιγμών που περνά η Κύπρος ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και των μέτρων που της επιβλήθηκαν.

«Σήμερα θα απευθύνω επιστολές και προς τον κ. Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όπως βεβαίως θα απαντήσω και στην επιστολή του κ. Ντράγκι», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης

Η επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ταυτόχρονα προς τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου προειδοποιούσε εναντίον διεξαγωγής έρευνας σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με την κατηγορία ότι παραπληροφόρησε ή έδωσε ελλιπή πληροφόρηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τους καταθέτες που φυγάδευσαν κεφάλαια πριν από την επιβολή του κουρέματος στις τραπεζικές καταθέσεις.

«Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, το κοινοβούλιο έχει τη δική του ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας, και στα πλαίσια διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μιαν επιστολή ή έγγραφο του κ. Δημητριάδη έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης άφησε αιχμές, χωρίς να κατονομάζει άτομα, λέγοντας πως «κάποιοι παραπληροφόρησαν τον κ. Ντράγκι».

Ερωτηθείς τι θα απαντήσει στον κ. Ντράγκι, είπε: «Αυτά που πρέπει».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η επιστολή Ντράγκι αποτελεί παρέμβαση στην κρατική κυριαρχία της Κύπρου ή αν η επιστολή παρερμηνεύθηκε από τα ΜΜΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί πως υπάρχει παρερμηνεία της επιστολής.

«Εκείνο το οποίο αναφέρει (η επιστολή) είναι ότι (ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας) είναι ανεξάρτητος θεσμός, κάτι που δεν χρειαζόταν να λεχθεί, αλλά κάμνει μνεία και στους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να διωχθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς πώς εκτοξεύθηκαν στα 23 δις ευρώ οι ανάγκες της Κύπρου σε χρηματοδότηση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν νομίζω να είναι τους τελευταίους τρεις μήνες. Είναι γενικότερα η όλη καθυστέρηση που οδήγησε εδώ που οδήγησε».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Γερμανία: Μη διαπραγματεύσιμα τα 10 δισ. ευρώ για την Κύπρο

Η συμμετοχή με 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν θα αλλάξει, έστω κι αν οι ανάγκες της χώρας επανεκτιμηθούν προς τα πάνω, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο έδωσε πολιτική υποστήριξη σε δάνεια 10 δισ. ευρώ για το νησί και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε δήλωσε, πως δεν υπάρχουν σχέδια ούτε αιτήματα να αυξηθεί αυτό το ποσό και ότι το θέμα “δεν είναι προς διαπραγμάτευση”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, δήλωσε: “Το διεθνές πιστωτικό πρόγραμμα περίπου 10 δισ. ευρώ βρίσκεται βεβαίως πολύ ψηλά σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας”.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Δουβλίνο δήλωσαν πως η Κύπρος δεν ζήτησε περισσότερα χρήματα με τη μορφή έκτακτων δανείων, αλλά πιθανότατα εξετάζει το ενδεχόμενο να διατυπώσει αίτημα για επίσπευση της καταβολής από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα