Επιστρεπτέα προκαταβολή – Ενστάσεις: “Φως στο τούνελ” για 2.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Διαβάζεται σε 3'
Χρήματα
Istock

Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, οδηγεί σε “ξεσκόνισμα” των βιβλίων και ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κάτι, βέβαια, που μπορεί να οδηγήσει σε εκπλήξεις.

Τρία χρόνια πήρε η διαδικασία για να δουν “φως” επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν ενστάσεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την απόρριψη των αιτήσεών τους για ένταξη στην περίμετρο των ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων από την αρμόδια επιτροπή, προκύπτει ότι περίπου 1.000 -2.000 από τους συνολικά 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έμειναν εκτός των φθηνών κρατικών δανείων ή έλαβαν μικρότερα ποσά πληρούν τελικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η επανεξέταση και αξιολόγηση των ενστάσεων συνεχίζεται. Βέβαια, όπως τονίζεται, οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ένα μικρό αριθμό αιτούντων που θα δικαιωθούν, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λίγες ήταν εκείνες οι αιτήσεις με σωστή τεκμηρίωση, και κυρίως αυτές που περιλάμβαναν επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες και λάθη, που δεν είχαν να κάνουν με το κριτήριο της απασχόλησης που, συνήθως, λειτούργησε ως «κόφτης».

Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την διαδικασία σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

Όσοι και όσες δικαιωθούν από την επιτροπή και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες πριν ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης. Η εξόφληση της οφειλής θα γίνει σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στη βάση δεδομένων. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα για να επισπευσθούν οι διαδικασίες το υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε ιδιωτική  εταιρεία για την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ενστάσεων

Επιπλέον, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι απορρίπτονται τα αιτήματα επανεξέτασης από επιχειρήσεις με παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης ενώ τα αιτήματα επανεξέτασης για επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης δραστηριότητας και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα