Επιστρεπτέα Προκαταβολή: “Ομηρία ελπίδας” για τους “κομμένους” – Στην επόμενη κυβέρνηση η επανεξέταση ενστάσεων

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: “Ομηρία ελπίδας” για τους “κομμένους” – Στην επόμενη κυβέρνηση η επανεξέταση ενστάσεων
Υπολογισμός χρημάτων (φωτογραφία αρχείου) iStock

Από… φθινόπωρο πάει η επανεξέταση ενστάσεων για επιχειρήσεις που κόπηκαν από τις ενισχύσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κάτι που "κρατά" σε μια ομηρία "ελπίδας" χιλιάδες επιχειρήσεις.

Στην αναμονή για τον επανέλεγχο των ενστάσεων είναι 17.000 επιχειρήσεις που κόπηκαν από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2023 η όλη διαδικασία. Κι αυτό παρά το ότι υπήρχαν ρητές δεσμεύσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα.

Με βάση, πάντως, την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν.

Ο φορολογικός έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διενεργείται αποκλειστικά από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνοντας σχετικά τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματά του ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων, σε περίπτωση που διαφέρουν από αυτά που έχουν αποσταλεί εγγράφως από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Στην κοινή υπουργική απόφαση (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Βεσυρόπουλος, Γεωργιάδης, Τσακίρης), επίσης, δίνονται οδηγίες και διευκρινήσεις στην αρμόδια επιτροπή σχετικά με τα βήματα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει στην επανεξέταση των φακέλων ανάλογα με τη κατάσταση της επιχείρησης.

Με την απόφαση δίνονται νέες οδηγίες σχετικά με τα κριτήρια για την επανεξέταση των αιτημάτων:

  • Στην περίπτωση μετασχηματισμών επιχειρήσεων, που άλλαξαν μορφή μέσα στην περίοδο που έκαναν ένταση, εξετάζεται ο αριθμός των εργαζόμενων. Στην έννοια του μετασχηματισμού περιλαμβάνεται και η περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης ή ατομικών επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε μορφής εταιρεία.
  • Οσον αφορά την προϋπόθεση διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης και στην περίπτωση που ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής και τελικής ημερομηνίας που λαμβάνεται υπόψη για την διατήρηση αυτού, συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή.
  • Στην περίπτωση των συγχωνεύσεων, που έχουν συντελεστεί σε επόμενο έτος από εκείνα στα οποία πραγματοποιείται η σύγκριση για τον έλεγχο της μείωσης των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, η σύγκριση, για όλα τα κριτήρια που θέτουν οι ΚΥΑ, γίνεται χωριστά σε κάθε επιχείρηση. Εάν η συγχώνευση έχει συντελεστεί σε έτος που συμμετέχει στη σύγκριση για τον έλεγχο της μείωσης των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, το κριτήριο της έναρξης εργασιών ορίζεται από την απορροφώσα, η σύγκριση γίνεται στα αθροιστικά ποσά, η ύπαρξη ζημίας υπολογίζεται σε επίπεδο ενιαίας «οντότητας» και η διατήρηση του αριθμού του προσωπικού που αφορά στις επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την αρχική και τελική ημερομηνία διατήρησης του προσωπικού, σε απόλυτο μέγεθος ατόμων.
  • Σε περίπτωση διάσπασης που συντελέστηκε σε έτος που συμμετέχει στη σύγκριση της μείωσης των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, η βεβαίωση συντελείται στη λήπτρια/στις λήπτριες επιχειρήσεις,ή και στην εισφέρουσα εάν συνεχίζει να υφίσταται, ανάλογα με τη συμμετοχή του κύκλου εργασιών της καθεμίας στο συνολικό κύκλο εργασιών της δραστηριότητας, βάσει ΚΑΔ, για την οποία ενισχύθηκε η εισφέρουσα ή, εάν ο εν λόγω υπολογισμός δεν είναι δυνατός, σύμφωνα με τη λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων των ως άνω επιχειρήσεων κατά την ημερομηνία της διάσπασης.
  • Αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, δεν δύναται να ικανοποιηθούν. Τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν αιτούσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης για άσκηση δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους έκαναν λάθος καταχωρήσεις, κόπηκαν και στη συνέχεια υπέβαλαν διορθωτικές δηλώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα