Επιστροφή “στα θρανία” για το οικονομικό επιτελείο

Επιστροφή “στα θρανία” για το οικονομικό επιτελείο
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Την ίδια ημέρα που στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες του Euro Working group θα ανοίξουν ξανά τα βιβλία τους για την Ελλάδα θα φτάνει στην Ελλάδα η Άγγελα Μέρκελ.

«Ποδαρικό»με την οικονομία στο προσκήνιο κάνει το 2019 με την Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, στην αντίστροφη μέτρηση για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Την ίδια ημέρα που στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες του Euro Working group θα ανοίξουν ξανά τα βιβλία τους για την Ελλάδα θα φτάνει στην Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος με την ατζέντα της συμπεριλαμβάνει και την «επόμενη ημέρα» της οικονομίας.

Την Πέμπτη 10 του μήνα τα μέλη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσουν το Eurogroup στις 21 του μήνα το οποίο θα δώσει με την σειρά του το σήμα για την δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Με αυτό το δεδομένο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενημερώσει για τα κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης όμως η πρόοδος την εκκαθάριση κόκκινων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, η εξόφληση του υπολοίπου των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα των αγορών προϊόντων θα βρίσκονται στην ατζέντα. Τούτο δε με δεδομένο ότι η έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο κατέληγε στο ότι όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έχουν μεν κάποια πρόοδο αλλά καμία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης θα πρέπει να δώσει αναλυτικά στοιχεία και για την αύξηση του ποσού για το κοινωνικό μέρισμα που έφτασε στα 790 εκ ευρώ από 710 εκ ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρκετά και ίσως και για την παράταση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Κως, Χιος, Κως και Λέρος) που ήρθε στο παρά πέντε του τέλους του 2018.

Τετ α τετ με Μέρκελ

Περίπου την ίδια ώρα της συνεδρίασης του EWG στην Αθήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άγγελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όπου μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθεί και η πορεία της οικονομίας. Η ελληνική πλευρά περιμένει κάποιες ευνοϊκές δημόσιες δηλώσεις από την κ. Μέρκελ για τα όσα μέχρι τώρα έχει πετύχει η Ελλάδα. Ωστόσο δεν θα αποφύγουν και τις παραινέσεις της Γερμανίδας Πολιτικού για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την διατήρηση της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής ώστε η Ελλάδα να μην αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί.

Οι συμβουλές – παραινέσεις θεωρούνται αναμενόμενες με δεδομένο ότι δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου έχουν αρχίσει να περιγράφουν συστηματικά ένα κλίμα δημοσιονομικής χαλάρωσης μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος συνδέοντας κάποιες συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και επιδόματα με μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Στο παιχνίδι και το ΔΝΤ

Ένας πρόσθετος βαθμός δυσκολίες για την επόμενη περίοδο είναι ότι στην δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πιο έντονη και η παρουσία του ΔΝΤ . Τούτο όχι επειδή ξαφνικά το Ταμείο θα αναβαθμιστεί ως επόπτης όσο επειδή μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο το ΔΝΤ θα δώσει στην δημοσιότητα την δική του εξάμηνη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο διαφωνεί με κάποιες από τις επιλογές της Κυβέρνησης (όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή η άμεση αύξηση στο κατώτερο μισθό) ενώ επιμένει στην άμεση ενίσχυση των τραπεζών. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η έκθεση του Ταμείου θα έρθει την ώρα που η Ελλάδα θα προσπαθεί να κερδίσει το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της χρονιάς: Την επάνοδο της στις αγορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα