Έρχεται διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Έρχεται διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας
Προγείωση αεροπλάνου (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/Istock

Το επόμενο διάστημα οι οριστικές αποφάσεις που ενδέχεται να φέρουν διαγωνισμό εντός τριμήνου. Τι ισχύει με τα υπόλοιπα 22 μικρά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας ενώ ακόμα ένας διαγωνισμός θα φαίνεται πως θα τρέξει για το cluster των υπολοίπων 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που παραμένουν κρατικά. Το αεροδρόμιο Καλαμάτας που εξελίσσεται σε ένα σημαντικό αεροδρόμιο για το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεσσηνίας έχει ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα εδώ και καιρό.

Οι οριστικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και αν δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα τότε ο διαγωνισμός θα μπορούσε να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε ένα ξεχωριστό διαγωνισμό τα υπόλοιπα 22 μικρά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης μιλώντας για το πλάνο αξιοποίησης τους στο γενικότερο πλάνο μέχρι το 2024, αποκάλυψε πως οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και τώρα απομένει η τελική απόφαση

Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε την αξιοποίηση τους ως ζήτημα συνολική περιφερειακής ανάπτυξης. Προς το παρόν οι σύμβουλοι “παίζουν” με σενάρια προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη λύση που θα μας οδηγήσει στον περίφημο διαγωνισμό για τα 22 από τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια.

Τα αεροδρόμια

Τα 22 αεροδρόμια τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει ξεχωρίσει αυτό της Πάρου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ενώ ολοκληρώθηκε το 2018 το πρώτο έργο αναβάθμισης για το πεδίο ελιγμών, υπήρξε μια δωρεά για την επέκταση του αεροσταθμού, πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε μια δεύτερη εργολαβία για τον αεροσταθμό και άλλους χώρους.

Τα υπόλοιπα είναι τα αεροδρόμια στις περιοχές: Αγχίαλος, Αλεξανδρούπολης, Άραξος, Αστυπάλαιας, Ικαρίας, Ιωάννινα, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κοζάνη, Κύθηρα, Λέρος, Λήμνος, Μήλος, Νάξος, Σητεία, Σκύρος, Σύρος και Χίος.

Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων που έχει δείξει κάποια δυναμική τα τελευταία χρόνια αλλά και εκείνο της Μήλου και της Νάξου λόγω του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος

Η τελική απόφαση που θα κρίνει αν τελικά έχουμε έναν ενιαίο διαγωνισμό θα έχει να κάνει με το γεγονός αν θα κληθούν τα πιο εμπορικά αεροδρόμια να καλύψουν τα υπόλοιπα που έχουν κίνηση για μικρό διάστημα του έτους ή εκτελούν ελάχιστες πτήσεις ετησίως.

Η Καλαμάτα

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντόπουλος” της Καλαμάτας που γνωρίζει αλματώδη αύξηση εδώ και πέντε-έξι χρόνια. Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά:

280.000 επιβάτες το 2018, 336.000 επιβάτες το 2019. Το 2021 πέρασαν περίπου 174.000 επιβάτες ενώ και φέτος η πορεία του παραμένει ανοδική.

Η διάρκεια της παραχώρησης θα είναι από 30-40 έτη, ακολουθώντας το παράδειγμα των περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece. Αξίζει να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα είναι το τρίτο ελληνικό αεροδρόμιο που θα ιδιωτικοποιηθεί μόνο του. Έχουν προηγηθεί αυτό της Αθήνας και αυτό του Ηρακλείου, με την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι να είναι σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση το αεροδρόμιο Καλαμάτας αναδεικνύεται σε ένα outsider που κερδίζει στα σημεία. Με τον διαγωνισμό να είναι προ των πυλών, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι εγχώριοι ή ξένοι επενδυτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένα αεροδρόμιο που πριν από 10 έτη ήταν στον πάτο της λίστας επιβατικής κίνησης ανάμεσα στα ελληνικά αεροδρόμια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version