Έρχεται ρύθμιση για 40.000 δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη

Έρχεται ρύθμιση για 40.000 δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη
Κόκκινα δάνεια Shutterstock

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δρομολογεί την εκδίκαση όλων των εκκρεμών αιτήσεων εντός του 2021. Έρχεται ρύθμιση για τις περιπτώσεις τους δεν εκδικάστηκαν λόγω πανδημίας και αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Την εκδίκαση όλων των εκκρεμών αιτήσεων των δανειοληπτών του Νόμου Κατσέλη εντός του 2021 δρομολογεί η Κυβέρνηση και ήδη η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει προχωρήσει στην δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δρομολογεί τις απαιτούμενες ενέργειες με τα δικαστήρια έτσι ώστε να δικαστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις εντός του 2021. Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία πλατφόρμας που μπορούν να κάνουν χρήση όλοι οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη και να παίρνουν δικάσιμο ημερομηνίας εντός του 2021.

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της προσπάθειας μείωσης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη συνεχίζουν να προκαλούν έντονη δυσφορία στους Θεσμούς η οποία εκφράζεται στο οικονομικό επιτελείο και την Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο μερικές χιλιάδες οφειλετών έχουν υποβάλει έως σήμερα αίτηση επαναπροσδιορισμού οφειλών στην πλατφόρμα για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, η οποία τέθηκε σε λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη δοθεί μία πρώτη παράταση για την επικαιροποίηση των στοιχείων όσων δανειοληπτών δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη οι αιτήσεις τους, ενώ με την επικαιροποίηση των στοιχείων στόχος της Κυβέρνησης δεν ήταν άλλος από να τεθούν εκτός προστασίας οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων ο αριθμός των δανειοληπτών που μπορεί τελικώς να μείνουν εκτός του Νόμου ανέρχεται σε 40.000, με τους εκπρόσωπους των θεσμών να εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός δεν θα έχει μειωθεί ουσιαστικά.

Τελευταία ευκαιρία

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και κυρίως για όσους οι περιπτώσεις τους δεν εκδικάστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων – εκτιμώνται σε 40.000 – η κυβέρνηση επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική ρύθμιση δίνοντας τους ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία.

Για να προχωρήσει πάντως η σχεδιαζόμενη κυβερνητική ρύθμιση θα πρέπει οι συγκεκριμένες περιπτώσεις να έχουν επικαιροποιημένα στοιχεία ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δικαστικά.

Είναι προφανές ότι οι δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν έφεραν ένα νομικό κενό το οποίο εξετάζεται πώς θα αντιμετωπιστεί.

Πάντως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι ανοιχτή για επικαιροποίηση στοιχείων αιτήσεων που κατατέθηκαν από 1/1/2018 έως και 30/6/2018 έως και την 30ή Απριλίου, για αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1/7/2018 έως και 31/12/2018 έως και τη 15η Μαΐου και για αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1/1/2019 και μετά έως και την 31η Μαΐου 2021.

Για υποθέσεις οι οποίες ανεξαρτήτως του χρόνου κατάθεσης του εισαγωγικού δικογράφου παραπέμπονται σε δικάσιμο μετά τις 15 Ιουνίου 2021, η αίτηση επαναπροσδιορισμού κατατίθεται έως και την 30ή Ιουνίου 2021.

Μέσα στην ίδια προθεσμία μπορούν να κατατεθούν και οι αιτήσεις για τις υποθέσεις που ματαιώνονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή την 1η Ιουνίου και επαναφέρονται με κλήση η οποία προσδιορίζεται σε δικάσιμο μετά τη 15η Ιουνίου 2021.

Οι Θεσμοί από την πλευρά τους, με κάθε ευκαιρία, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους σε ότι αφορά το θέμα του νόμου Κατσέλη καθώς εκτιμούν πως κινείται σχετικώς αργά η διαδικασία και πως τελικώς η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας αυτής μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως περίπου 20% όσων έχουν καταθέσει αίτηση, δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους και χάνουν το δικαίωμά τους να κάνουν χρήση του Νόμου.

1 στους 5 αποχωρεί από τη διεκδίκηση

Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μία στις πέντε παλιές υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη θεωρείται πως θα αποσυρθούν από τη δικαστική διεκδίκηση.

Η εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων του Ν. 3869/10 (Ν. 4745/2020), που ισχύει επί του παρόντος, θα συμβάλει στην υποχρεωτική αναδιάταξη όλων των δικαστικών ακροάσεων σε στενότερες ημερομηνίες μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Συνολικά, κατά την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2020 έως 2 Απριλίου 2020:

Ξεκίνησαν 27,9 χιλιάδες αιτήσεις εκ των οποίων:

• 5,7 χιλιάδες ήταν ακόμη στο αρχικό στάδιο της συμπλήρωσης

• 4,9 χιλιάδες έχουν υποβληθεί και εκκρεμεί επικύρωση από το δικαστήριο

• 17,3 χιλιάδες έχουν επικυρωθεί και έχουν ενημερωθεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη

Λόγω Covid-19, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στα δικαστήρια από τις 20 Μαρτίου, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις υποβολές εντός του Μαΐου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα