Συνολικά 6.405 μαθητές και μαθήτριες θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας

Συνολικά 6.405 μαθητές και μαθήτριες θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας
Το λογότυπο του ΟΑΕΔ Eurokinissi

Οι λεπτομέρειες της λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ κατά την επόμενη σχολική σεζόν. Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Συνολικά 6.405 μαθητές και μαθήτριες θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), κατά το σχολικό έτος 2019-2020, για να εκπαιδευτούν σε 33 ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α’ Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων που έχουν γεννηθεί τα έτη 1996-2003.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από τις 18 Ιουνίου 2019 έως τις 30 Αυγούστου 2019 στις γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η επιλογή των μαθητών γίνεται με τον βαθμό του τίτλου σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια.

Ο ΟΑΕΔ διευκρινίζει ότι η μαθητεία είναι το σύστημα επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση του μαθητή στο σχολείο με την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job training). Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος νέος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας.

Στη διάρκεια των σπουδών τους, οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. το πρωί πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ, το απόγευμα, παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο. Η φοίτηση στις ΕΠΑ.Σ. είναι διετής.

Όπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ, οι μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ: Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα, εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνιμο και έκτακτο, αμείβονται και ασφαλίζονται από τους εργοδότες, για τους οποίους ο ΟΑΕΔ έχει θεσπίσει κίνητρα, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των απασχολούμενων μαθητών, δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.

Επίσης, όσοι συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης. Οι εκπαιδευόμενοι δικαιούνται αναβολή στράτευσης. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr και στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα