Αχτσιόγλου: Στο ΔΝΤ το μπαλάκι για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Nov. 23, 2016 /      , , 23 , 2016
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Nov. 23, 2016 / , , 23 , 2016 SOOC

Η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως η β' αξιολόγηση δεν κλείνει με ευθύνη των δανειστών και έδωσε διευκρινίσεις για τις νέες ρυθμίσεις που προκύπτουν με τον ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εμμένει στις θέσεις της στα εργασιακά η Ελλάδα, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. Μάλιστα, αναφερόμενη συνολικά στη διαπραγμάτευση, η κα. υπουργός τόνισε πως το 1/3 έχει κλείσει και το1/3 έχει συμφωνηθεί και ξεκαθάρισε πως το ζήτημα της ολοκλήρωσης βαραίνει την άλλη πλευρά και όχι την Αθήνα.

"Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί. Η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ. Το μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά" είπε χαρακτηριστικά διαπιστώνοντας πως δεν είναι εύκολο να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές.

Σε ό, τι αφορά τα του υπουργείου της η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε: "Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας,. Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ".

Τι γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την ομάδα των ελευθέρων επαγγελματιών, έπειτα από την θέση σε εφαρμογή του ΕΦΚΑ. Όπως είπε η υπουργός το νέο σύστημα δεν άλλαξε τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών, άλλα τη βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που χαρακτήρισε ως δίκαιη επιλογή. "Τα ποσοστά υπολογισμού δεν άλλαξαν (20% για κύρια ασφάλιση). Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση" υποστήριξε.

Άλλωστε, ισχυρίστηκε πως ο νέος νόμος περιλαμβάνει και σημαντικές εκπτώσεις. "Η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό". Όπως είπε, η βάση του υπολογισμού των εισφορών θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2015 γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταστάσεις του 2016.  Αναφερόμενη μάλιστα στον νέο ασφαλιστικό φορέα και το έλλειμμα 750εκ ευρώ με το οποίο ξεκίνησε, προέβλεψε πως αυτό μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο μισό, μέσα στο 2017.

"Στόχος μας είναι η μαύρη και η αδήλωτη εργασία" τόνισε και παρέθεσε τα ποσοστά ανεργίας που όπως είπε κυμάνθηκαν στο 23% από το 27% όταν παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που όπως είπε δεν αποτελεί λόγος να επιχαίρουν στην κυβέρνηση.

ΦΩΤΟ SOOC

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE: