Αναδρομικό "μαχαίρι" έως 35% στα ειδικά μισθολόγια

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ,ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΨΑΝ ΚΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ Λ.ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Φωτογραφία αρχείου από διαμαρτυρία ένστολων EUROKINISSI

Mειώσεις 5% έως 35% στα ειδικά μισθολόγια. Οι ρυθμίσεις θα έχουν γίνει νόμος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Περικοπές αποδοχών από 5% έως 35% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις για τους 250 χιλιάδες λειτουργούς του δημοσίου οι οποίοι αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και η τρόικα.

Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", υπό την πίεση της τρόικας για άμεση υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο, το τρέχον έτος οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να καταρτιστούν και να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη βουλή εντός των προσεχών ημερών ώστε –ει δυνατόν- πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου να έχουν ήδη γίνει νόμος του κράτους!

Σύμφωνα, ειδικότερα με τις αποφάσεις στις οποίες φέρονται να έχουν καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα:

*Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα δουν τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται κατά 6% ή 7,5% αναδρομικά από την 1η-7-2012. Αν επιλέγει η μείωση κατά 7,5%, τότε ενδέχεται να αυξηθεί κατά ένα πολύ μικρό ποσό το επίδομα επικινδυνότητας.

*Οι δικαστικοί λειτουργοί θα υποστούν πολύ μεγάλες εισοδηματικές απώλειες σε ποσοστά, καθώς οι αποδοχές τους θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 20%. Για τους υψηλόβαθμους οι περικοπές των συνολικών αποδοχών μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 35%. Κι όλα αυτά αναδρομικά από την 1η-7-2012.

*Οι μειώσεις στις αποδοχές των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κλιμακώνονται ως εξής: 5% για συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ, 15% για αποδοχές από 1.001 ως 1.500 ευρώ, 25% για αποδοχές από 1.501 έως 2.500 ευρώ και 30% για αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ. Και αυτές οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η-7-2012.

*Οι περικοπές στις συνολικές αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ θα ανέλθουν στο 13% κατά μέσο όρο, ενώ οι μειώσεις αποδοχών για τους διπλωματικούς υπαλλήλους θα φθάσουν το 20% αναδρομικά από την 1η-7-2012.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, για να επιβληθούν αυτές οι περικοπές στο σύνολο των αποδοχών θα απαιτηθεί να επιβληθούν άμεσα πολύ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις στα επιδόματα που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

Τα επιδόματα αυτά, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται στους πίνακες που ακολουθούν, αναμένεται να επανεξεταστούν στο σύνολό τους με προοπτική τα περισσότερα να καταργηθούν πλήρως από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός άλλου σχεδίου της κυβέρνησης και της τρόικας, το οποίο προβλέπει την κατάρτιση νέων μισθολογίων από μηδενική βάση για τους περισσότερους δημόσιους λειτουργούς.

SHARE:

24Media Network