Απεργίες και διαδηλώσεις ξανά εάν συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας

Απεργίες και διαδηλώσεις ξανά εάν συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας

Νέο κύκλο απεργιών και διαδηλώσεων εκτιμά πως θα υπάρχουν, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, εάν συνεχιστεί το ίδιο οικονομικό πρόγραμμα με πριν

Το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νέες απεργίες και διαδηλώσεις, εάν δεν υπάρχει αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας, βλέπει ο Σάββας Ρομπόλης, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.

Όπως είπε, τα συνδικάτα θα παρακολουθήσουν τις ενέργειες της μελλοντικής κυβέρνησης όπως και το κατά πόσο τα κόμματά της θα εκπληρώσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, να επαναδιαπραγματευθούν το πρόγραμμα λιτότητας και να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ρομπόλης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους και, σημειώνοντας πως η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους υπερβαίνει το 50%, συνολικά οι άνεργοι που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο είναι περισσότεροι από ό,τι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ επισήμανε, επίσης, πως η υψηλή ανεργία και οι μειώσεις των μισθών έχουν ως συνέπεια την είσπραξη λιγότερων φόρων:

σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στους πρώτους τέσσερις μήνες εισπράχθηκαν 500 εκατ. ευρώ λιγότερα -από τους συμφωνημένους με την ΕΕ στόχους, ενώ 800 εκατ. λείπουν από εισπράξεις ΦΠΑ, παρόλο ότι αυτός έχει αυξηθεί στο 23%.

Η νέα φιλοσοφία, είπε ο κ. Ρομπόλης, είναι χαμηλότεροι μισθοί, καταβολή περισσότερων φόρων και μεγαλύτερα έξοδα για τρόφιμα, νερό, ρεύμα κ.α., κατάσταση που είναι παράλογη και άρα απαράδεκτη.

Αν και αποδέχεται πως η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναβάλει την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όμως χρειάζεται και την υποστήριξη της ΕΕ και των διεθνών πιστωτών.

Ωστόσο, ο κ. Ρομπόλης είπε πως δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν νέες διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και οι εργαζόμενοι θα βγουν και πάλι στους δρόμους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικονομική Κρίση
SHARE:

24Media Network