Αναβολή στην εφαρμογή του εργόσημου

Αναβολή στην εφαρμογή του εργόσημου

Τον Σεπτέμβρη θα εφαρμοστεί τελικά το εργόσημο. Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που απασχολούν κατ' οίκον

Το εργόσημο θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβρη και όχι στις 20 Αυγούστου, όπως αρχικά είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ο εργοδότης θα μπορεί να προσέρχεται σε 600 σημεία σε όλη τη χώρα,  να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος.

Το εργόσημο θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.

Κουπόνια και στα σούπερ μάρκετ

Η παραλαβή του εργόσημου θα γίνεται από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό οι εργοδότες θα μπορούν να το παραλαμβάνουν και από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους.

Το υπουργείο Εργασίας έχει μάλιστα ενημερωθεί, ότι κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ μελετούν το ενδεχόμενο να εντάξουν τα εργόσημα σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές ανάλογα με το ύψος των αγορών τους.

Ποιους αφορά το νέο μέτρο

Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες.

Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄οίκον μαθήματα.

Με εργόσημο θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες.

Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου.

Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Σήμερα κάποιος που απασχολεί εργαζόμενο στο σπίτι του, έστω και περιστασιακά, οφείλει κανονικά να υποβάλλει περιοδική αναλυτική δήλωση και ταυτόχρονα να παρακολουθεί τον εργαζόμενο αν είναι ασφαλισμένος.

Με τη νέα διαδικασία ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο το δίπτυχο κουπόνι που θα φέρει ταινία γνησιότητας και όταν το εξαργυρώνει ο απασχολούμενος, θα γίνεται απευθείας η παρακράτηση (σ.σ. 20% για μισθωτή εργασία και 10% για αγροτική εργασία).

SHARE:

24Media Network