Δώρο μόνο για χαμηλόμισθους

ΑΘΗΝΑ-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ// ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ 11/3/2011.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ// ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ 11/3/2011.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

"Φωτιά" στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων βάζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Εισήγηση για 14ο μισθό υπό προϋποθέσεις. Στο τραπέζι το "πάγωμα" μισθών για την επόμενη τριετία

Η επιβολή πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, η κατάργηση ή ο περιορισμός των "αυτόματων" αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία είναι ορισμένες από τις προτάσεις που συζητώνται μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων ενόψει του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν στα γραφεία του ΣΕΒ, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κοινές θέσεις ενόψει του κοινωνικού διαλόγου.

Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η ΓΣΕΕ η οποία όμως δεν παρίσταται, καθώς εκκρεμεί συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για τα θέματα αυτά.

Για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι μια από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρις ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κλπ.

Θεωρείται - σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις - στις σημερινές συνθήκες υπερβολή να εισπράττουν οι υψηλόμισθοι υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, κάνουν απολύσεις κλπ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιο είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του "δώρου".

"Όχι στη μείωση του κατώτατου μισθού"

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε την αποψινή συνάντηση "εργασίας και όχι αποφάσεων" και πρόσθεσε:

"Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι".

SHARE:

24Media Network