"Ναυαγεί" η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Σύσκεψη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, την Οικονομική Αστυνομία και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Σύσκεψη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, την Οικονομική Αστυνομία και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Αιτία οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους, που έχουν οδηγήσει επί της ουσίας στην ακύρωση την όλη διαδικασία

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr σε ναυάγιο» οδηγείται,  η πολυσυζητημένη αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Όπως είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε το νομοθέτημα του Υ.Δ.Μ.Η.Δ. και περιελάμβανε τη συγκεκριμένη διάταξη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μέσω της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και όλων των Ομοσπονδιών τους, αντέδρασαν έντονα και προχώρησαν άμεσα σε μπαράζ κινητοποιήσεων. 

Χαρακτήρισαν την αξιολόγηση προσχηματική,  τονίζοντας το γεγονός ότι οι αξιολογητές θα ήταν υποχρεωμένοι, με βάση το νόμο, να βαθμολογήσουν κάτω από τη βάση το 15% των εργαζομένων και υποστηρίζοντας  πως μέσω της αξιολόγησης το Υ.Δ.Μ.Η.Δ. επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή έτοιμων προς απόλυση εργαζομένων, προκειμένου να καλύψει τις «επιταγές της Τρόικα».

Για τους λόγους αυτούς ήδη από τον περασμένο Ιούνιο η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είχε εξαγγείλει απεργία-αποχή -η οποία κάλυπτε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο- από κάθε φάση της αξιολόγησης, μπλοκάροντας έτσι τη διαδικασία. 

Την ίδια στιγμή το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη έτσι ώστε να κηρυχτεί η απεργία-αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παράνομη και καταχρηστική. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφετηρία για ένα δικαστικό ντεμαράζ εν μέσω του θέρους με νικήτρια, επί της ουσίας, την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Και αυτό γιατί ναι μεν κρίθηκε η απεργία-αποχή παράνομη για τυπικούς λόγους, αλλά όχι καταχρηστική όπως ζητούσε με την αγωγή του το ελληνικό Δημόσιο.

Στο μεταξύ το Υ.Δ.Μ.Η.Δ. διαβλέποντας  τις εξελίξεις επιχείρησε να μεταθέσει τη διαδικασία της αξιολόγησης για τον τρέχοντα μήνα. Υπολόγισαν  όμως και πάλι χωρίς την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. η οποία στις 26 Αυγούστου προκήρυξε εκ νέου απεργία-αποχή, καλύπτοντας αυτή τη φορά και τους λόγους για τους οποίους είχε κριθεί παράνομη η απεργία-αποχή του Ιουλίου.

Η συνέχεια βρήκε και πάλι Δημόσιο και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στα δικαστήρια, τα οποία ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκδώσει απόφαση για το αν η απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική ή όχι. Ωστόσο, επί της ουσίας , η «αξιολόγηση στο Δημόσιο» τουλάχιστον για το έτος 2014, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, καθώς τα χρονοδιαγράμματα και οι ημερομηνίες που είχε ορίσει το Υ.Δ.Μ.Η.Δ. έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, ήδη έχει αρχίσει να κυοφορείται το  νέο σχέδιο αξιολόγησης για το 2015, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να πάρει το δρόμο της διαβούλευσης.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr:

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν πήραν το οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ

Νέες προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών ώστε να αποφευχθεί η «ασφυξία»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network