Πλήγμα στην εργασιακή εφεδρεία

Πλήγμα στην εργασιακή εφεδρεία

Πάγο στην εφεδρεία βάζει προσωρινή εντολή του Πρωτοδικείου. Διαβάστε τις λεπτομέρειες

Να παραμείνουν στην εργασία τους, με καταβολή μάλιστα των κανονικών τους αποδοχών, διατάσσει, με προσωρινή εντολή του, το Πρωτοδικείο, για εργαζόμενους που τέθηκαν πρόσφατα σε εργασιακή εφεδρεία.

Το Πρωτοδικείο δικαίωσε σε πρώτη φάση δέκα εργαζόμενους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι οποίοι τέθηκαν πρόσφατα σε εργασιακή εφεδρεία λόγω συγχώνευσης του οργανισμού με τη Θέμις Κατασκευαστική και τη ΔΕΠΑΝΟΠ.

Δεν είναι όμως η μοναδική απόφαση αυτή. Υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις, για άλλες 10 περιπτώσεις εργασιακής εφεδρείας, όπως γίνεται γνωστό.

Το δικαστήριο, ενώπιον του οποίου προσέφυγαν οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ, διατάσσει την παραμονή τους στην εργασία τους και την καταβολή των κανονικών αποδοχών τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησης που έχουν υποβάλει.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι το μέτρο της εφεδρείας αντίκειται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος επικαλείται την Οδηγία 77/187, που απαγορεύει τις απολύσεις εργαζομένων στις περιπτώσεις μεταβίβασης-συγχώνευσης της επιχείρησης, την Οδηγία 98/59, που ρυθμίζει τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και θέτει όριο το 5% του προσωπικού και έως 30 άτομα.

Οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί στον ΟΣΚ από το 1997 έως και το 2005 με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, επικαλούνται στις προσφυγές τους, μεταξύ άλλων, και την παραβίαση του Συντάγματος, και συγκεκριμένα την αρχή της αξιοκρατίας.

SHARE:

24Media Network