Έρχεται κύμα ανακατατάξεων στους Servicers

Διαβάζεται σε 4'
Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων
Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων ISTOCK

Η διαδικασία επαναδειοδότησης των εταιρειών του κλάδου των Servicers από την ΤτΕ, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου, θα πυροδοτήσει ανακατατάξεις ευρείας κλίμακας.

Σημαντικές ανακατατάξεις στον εγχώριο κλάδο των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers) θα προκαλέσει κατά την διάρκεια του 2024 η διαδικασία επαναδειοδότησης των εταιρειών του κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά και την ψήφιση πρόσφατα από τη Βουλή του νέου νόμου λειτουργίας των servicers η Τράπεζα της Ελλάδος, προχωράει στη σχετική διαδικασία της επαναδειοδότησης, με στόχο οι αναθεωρημένες άδειες να εκδοθούν το καλοκαίρι του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εποπτική αρχή θα επανεξετάσει την αδειοδότηση με βάση τις αλλαγές που θεσπίσθηκαν πρόσφατα με αιχμή την προσαρμογή των servicers στα νέα δεδομένα και εν συνεχεία, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, τότε θα δοθεί εκ νέου η άδεια λειτουργίας τους.

Κύκλοι των Servicers, κυρίως των μεγάλων «παικτών» του κλάδου δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν την ΤτΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρέξει όλη η διαδικασία από την αρχή, αλλά μόνο στο τελευταίο της στάδιο.

Ωστόσο η διαδικασία της επαναδειοδότησης, θεωρείται από υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου ότι θα πυροδοτήσει ανακατατάξεις ευρείας κλίμακας, με κύριο χαρακτηριστικό αρχικά την μείωση των υφιστάμενων ενεργών εταιρειών διαχείρισης και εν συνεχεία την έναρξη ενός γύρου συγκέντρωσης είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε με απευθείας πώληση του διαχειριζόμενου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων στους ισχυρούς – λόγω μεγέθους – παίκτες της αγοράς.

Σημειώνεται ότι οι αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ανέρχονται σε 23, εκ των οποίων οι 6 δεν διαθέτουν υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων. Εκ των πραγμάτων αυτές θα βρεθούν εκτός του συστήματος μετά το πέρας του ελέγχου της εποπτικής αρχής. Πλην των 6 που δεν διαθέτουν χαρτοφυλάκιο, αρκετές από τις μικρές εκτιμάται ότι θα πωλήσουν τα υπό διαχείριση δάνεια στους ισχυρούς του κλάδου, ενώ δεν αποκλείονται και οι συγχωνεύσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα το 83% των δανείων βρίσκεται υπό τον έλεγχο 3 μεγάλων σχημάτων του κλάδου (DoValue, Intrum και Cepal), ενώ 15 από τις συνολικά 23 εν λειτουργία εταιρείες καταγράφουν ελάχιστη ή μηδαμινή δραστηριότητα.

Κύκλοι σημειώνουν πως οι μικρότερες εταιρίες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το κόστος των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου και τελικώς ο κλάδος θα οδηγηθεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η πρόγνωση είναι πως ο κλάδος θα διατηρεί τελικά 5 – 6 servicers. Σημειώνεται ότι η Ισπανία στο pick της αγοράς αριθμούσε περίπου 15 servicers ενώ στην παρούσα φάση έχουν περιοριστεί περίπου στους μισούς.

Ρυθμίσεις 5,1 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Με την ολοκλήρωση του εννεαμήνου του 2023 δάνεια συνολικού ύψους 89 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων. Σε αυτά περιλαμβάνονται δάνεια ύψους 69 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών ισολογισμών, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους στην χώρα.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων συνεργάστηκαν με πάνω από 100.000 οφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από ρυθμίσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ρυθμίσεων αφορά σε δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια). Αναλυτικότερα, το ποσόν των 3,5 δισ. ευρώ αφορά σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,6 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεπείς δανειολήπτες με οφειλές συνολικού ύψους 3,36 δισ. ευρώ, εντάχθηκαν στα προγράμματα προσωρινής ισχύος (12 μηνών) που εκπόνησαν και έθεσαν σε εφαρμογή τον Μάιο 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης για το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων βάσης.

Οι servicers υποστηρίζουν επίσης τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ως ένα επιπλέον εργαλείο για τη διευθέτηση οφειλών, κυρίως φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων με οφειλές σε πολλούς πιστωτές. Συγκεκριμένα, η εγκρισιμότητα σε πλήθος αιτήσεων από πλευράς Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων έφτασε στο 76% τον Σεπτέμβριο 2023, με τις συνολικές εγκρίσεις ρυθμίσεων οφειλών μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, να ανέρχονται σε 0,5 δισ. ευρώ

Όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία Εννεαμήνου 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης:

  • Δέχθηκαν πάνω από 124.000 κλήσεις τον μήνα, κατά μέσο όρο, έναντι 114.000 την ίδια περίοδο του 2022. Παρά την αύξηση του πλήθους εισερχόμενων κλήσεων, το μέσο επίπεδο εξυπηρέτησης (service level) στα τηλεφωνικά κέντρα των Εταιρειών ανήλθε στο 90% τον Σεπτέμβριο του 2023.
  • Επεξεργάστηκαν πάνω από 25.000 αιτήματα το μήνα απαντώντας σε κάθε ένα από αυτά εντός του πλαισίου που προδιαγράφεται από το κανονιστικό πλαίσιο (μέσοι όροι αριθμού αιτημάτων και χρόνου απόκρισης).
  • Διευθέτησαν περίπου 7.500 παράπονα πελατών, με μέσο χρόνο απόκρισης σημαντικά μικρότερο της εποπτικής απαίτησης, και βελτιωμένο κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα