Εurobank: Κλειδί για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης, οι διεθνούς κύρους συνεργασίες

Εurobank: Κλειδί για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης, οι διεθνούς κύρους συνεργασίες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας, χαρακτήρισε ο ceo της Eurobank, κ. Φ. Καραβίας, τη συνεργασία με τη Banco Santader και το Trade Club Alliance. Όπως τόνισε, η χώρα έχει ανάγκη τέτοιες συνεργασίες, γιατί η εμπιστοσύνη χτίζεται δύσκολα. Και ακόμη, απέχουμε από το στόχο της πλήρους επανάκτησης. "Έχουμε δεσμευθεί να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας" η απάντηση Κατρούγκαλου

H ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει σημεία βελτίωσης, αλλά ακόμη βρίσκεται σε απόσταση από το στόχο της πλήρους αποκατάστασης. Γι αυτό και η χώρα έχει ανάγκη από συνεργασίες διεθνούς εμβέλειας και κύρους που να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Το μήνυμα αυτό έστειλε απόψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, κυρύσσοντας την έναρξη εκδήλωσης για τη συνεργασία της Τράπεζας με την ισπανική Banco Santader και την ένταξη της Eurobank στο πρώτο Παγκόσμιο Ψηφιακό Δίκτυο Διασύνδεσης Επιχειρήσεων “Trade Club Alliance”, που υποστηρίζεται από επτά τραπεζικούς ομίλους σε 22 χώρες από όλον τον κόσμο.

Εκ μέρους της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια και απλότητα , ο κ. Καραβίας, υπογράμμισε ότι “ η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται και εύκολα καταστρέφεται. Η πολυετής κρίση αμαύρωσε το όνομα της χώρας διεθνώς – δεν έχει νόημα να μην λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει σημεία βελτίωσης, αλλά ακόμη βρίσκεται σε απόσταση από το στόχο της πλήρους αποκατάστασης».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «πέρα από τις επιχειρηματικές προοπτικές, η συνεργασία της Eurobank με τη Banco Santader  έχει για εμάς μια πρόσθετη σημασία, που αφορά και τη χώρα μας συνολικά.

Γι’αυτό και το γεγονός ότι τέτοιος αριθμός διεθνών εταίρων, τέτοιου κύρους και εμβέλειας εμπιστεύονται και συνεργάζονται με μια ελληνική τράπεζα, τη Eurobank, σε ένα δίκτυο εμπορικών συναλλαγών, αποτελεί αφενός μέτρο αξιοπιστίας για την Τράπεζά μας, αλλά ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας».

Exportgate.gr και Trade Club Alliance

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Το Exportgate.gr της Τράπεζας, ο κ. Καραβίας, είπε ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πύλη διεθνούς εμπορίου που, μαζί με πολλές άλλες υπηρεσίες, φέρνει σε επαφή Έλληνες εξαγωγείς με δυνητικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο. Λένε πως οι αριθμοί κουράζουν αλλά οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Στο Exportgate, μόλις τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του, συμμετέχουν  περισσότερες από 1800 ελληνικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνονται 25.000 μελέτες κλαδικών αγορών για πάνω από 180 χώρες, κατάλογοι με περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις από 32 χώρες, ανάμεσά τους σημαντικές αγορές, όπως ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία κ.λπ., πληροφορίες για περισσότερες από 30.000 κλαδικές εκθέσεις και 4.000 Επαγγελματικούς Συνδέσμους.

Τώρα, το Exportgate κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Εντάσσεται και συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην Trade Club Alliance, το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων ένα δίκτυο που βρίσκεται σε φάση επέκτασης και αναμένεται να εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, μέσα στο 2017.

«Για τη Eurobank έχει ιδιαίτερη σημασία να αποκτά διεθνώς καταξιωμένους εταίρους, όπως η Santander, αλλά και οι άλλες τράπεζες που συμμετέχουν, αναφέρω ενδεικτικά μόνον τη βελγική KBC, τη σκανδιναβική Nordea και πολλές ακόμη. Tο γεγονός ότι τέτοιος αριθμός διεθνών εταίρων, τέτοιου κύρους και εμβέλειας, εμπιστεύονται και συνεργάζονται με μια ελληνική τράπεζα, τη Eurobank, σε ένα δίκτυο εμπορικών συναλλαγών, αποτελεί αφενός μέτρο αξιοπιστίας για την Τράπεζά μας, αλλά ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας» είπε χαρακτηρηστικά.

Καραβίας: Οι μεγάλες διεθνείς συνεργασίες δεν αφορούν μόνο τους εξαγωγείς

Οι μεγάλες διεθνείς συνεργασίες και το διεθνές δίκτυο, όμως, δεν αφορούν μόνον τους εξαγωγείς αλλά όλες τις επιχειρήσεις, είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και αυτό, όπως εξήγησε, συμβαίνει για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι πολλές επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα μπορούν, με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, να στραφούν σε αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, η διεθνής δικτύωση που προσφέρει η Eurobank σε όλα τα επίπεδα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία και για όσους μέχρι τώρα το σκέπτονταν αλλά δεν είχαν έναν εταίρο που να τους βοηθήσει να κάνουν το πρώτο βήμα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η φορά των συνεργασιών δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν πρόκειται μόνον για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς που αναζητούν διέξοδο στις διεθνείς αγορές. Υπάρχουν πολλές ξένες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να έχουν μια συνεργασία στην Ελλάδα αλλά διστάζουν. Διστάζουν κυρίως λόγω της εικόνας που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια για την αξιοπιστία μας και γι’αυτό δεν κάνουν την πρώτη κίνηση. Τώρα, με την σφραγίδα αξιοπιστίας της δικής τους τράπεζας, μέλους του Trade Club Alliance, στη δική τους χώρα, θα αισθανθούν πολύ ασφαλέστεροι και είναι βέβαιο ότι θα προβούν ευκολότερα στην αναζήτηση επαφών στη χώρα μας, που παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες και μεγάλες δυνατότητες. Ο αριθμός των ενδιαφερόμενων θα πολλαπλασιάζεται στο μέτρο που και η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας να βελτιώνεται. Οι προοπτικές από αυτή την άποψη είναι απεριόριστες.

Τα στελέχη της Banco Santader  στο Μ. Μουσικής

Την Banco Santander εκπροσώπησαν υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου και συγκεκριμένα, ο επικεφαλής Network Banking, κ. Fernando Lardies, ο επικεφαλής Product Μanagement and International Business της Santander UK, κ. John Carroll, και ο κ. Jon Barañano Gaviña, Global head of non-Financial Services, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη και Πρόεδρος του “Trade Club Alliance”.

Ο ρόλος του προέδρου, Νικ. Καραμούζη

Κομβικό ρόλο, τόσο στην προσέγγιση όσο και στην επίτευξη της στρατηγικής συνεργασίας της Banco Santander με τη Eurobank, διαδραμάτισε το Εxportgate, η πύλη διεθνούς εμπορίου και επιχειρηματικής δικτύωσης που δημιούργησε η Eurobank και ανέπτυξε σε συνεργασία με τους τρεις κύριους εξαγωγικούς φορείς της Ελλάδας (ΠΣΕ , ΣΕΒΕ, ΣΕΚ) και τον ΣΕΒ σύνδεσμός επιχειρήσεων και βιομηχανιών – στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του σημερινού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Νικόλαου Καραμούζη, από το 2009 για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας – στην προσπάθεια αντιμετώπισης και εξόδου της χώρας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την οικονομική κρίση.

Η ένταξη της Eurobank στο “Trade Club Alliance” ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων επαφών του Τομέα Global Transaction Banking της Eurobank με την Banco Santander. Για να ολοκληρωθεί και επισφραγισθεί  η στρατηγική συμφωνία, ο ισπανικός Όμιλος επιβεβαίωσε την ικανότητα και καταλληλότητα της Eurobank να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις συμμετοχής της στο Club των ισχυρών τραπεζικών ομίλων του Δικτύου, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της κρίσης στην Ελλάδα, καθώς και των πιθανών συναλλακτικών δυσχερειών υπό το καθεστώς των υφιστάμενων στη χώρα μας περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Κατρούγκαλος: Θα στηρίξουμε κάθε εξωστρεφή προσπάθεια

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε: «Η οικονομία έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς. Οι εισροές από τον τουρισμό, η ανοδική πορεία των εξαγωγών, αλλά και οι δείκτες για τις παραγγελίες σε ελληνικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Ως Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε κάθε εξωστρεφή προσπάθεια, η οποία διευρύνει τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι, έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας και υποστηρίζουμε ενεργά, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, το πρόγραμμα επιχειρηματικών αποστολών “Go International” της Eurobank μέσω και του δικτύου των Ελληνικών Πρεσβειών και Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Αρχών μας στο εξωτερικό».

Εκ μέρους του ομίλου Banco Santander ο κ. Fernando Lardies, Head of Network Banking της Banco Santander, δήλωσε «Είναι τιμή μας που έχουμε τη Eurobank στο Trade Alliance. Η Eurobank έχει διακριθεί στις διεθνείς δραστηριότητες για πολλά χρόνια, όπως άλλωστε φαίνεται από την αναγνωρισιμότητα και το κύρος του Exportgate. Είμαι βέβαιος ότι η Eurobank θα έχει πολύ θετική συνεισφορά στο Trade Club Alliance».

Στη σημασία της συμφωνίας για τους πελάτες της Eurobank αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking, κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, και σημείωσε: «Κύριο μέλημά μας είναι να στηρίζουμε τους πελάτες μας και να δημιουργούμε ευκαιρίες ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις όχι μόνο του εγχώριου αλλά και του διεθνούς ανταγωνισμού. Η σύμπραξή μας με την Banco Santander και άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες, αυτό το σκοπό υπηρετεί. Είμαστε Τράπεζα που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και το αποδεικνύουμε εμπράκτως, με συνεχόμενες πρωτοβουλίες, συνεργασίες, προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Οι προσκεκλημένοι, 400 και πλέον, πελάτες της Τράπεζας, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη μέλη του “Trade Club”, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας και τα οφέλη της συνεργασίας αυτής από τον εκπρόσωπο της Eurobank στο “Trade Club Alliance”, κ. Μιχάλη Τσαρμπόπουλο, Βοηθό Γενικό Διευθυντή και επικεφαλής του Τομέα Global Transaction Banking και τον Πρόεδρο του “Trade Club Alliance”, κ. Jon Barañano Gaviña, Global Head of Non – Financial Services της Banco Santander.

Το “Trade Club Alliance” είναι το Πρώτο Παγκόσμιο Ψηφιακό Δίκτυο Διεθνούς Εμπορίου  Διασύνδεσης Επιχειρήσεων που υποστηρίζεται, στην παρούσα φάση, από 7 διεθνείς τραπεζικούς ομίλους σε 22 χώρες. Ήδη στο δίκτυο συμμετέχουν οι Banco Santander, Eurobank, Nordea, Rabobank, Attijariwafa, KBC και Banco BPM ενώ, Credit Agricole, Industrial Bank of Korea (IBK) και SIAM ολοκληρώνουν τη διαδικασία ένταξής τους. Εντός του 2017 αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αγορών στόχων, όπως Η.Π.Α, Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία κ.λπ.

Μέσω του  ελληνικού σκέλους“Eurobank Trade Club”, ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε 11.000 εταιρείες / πελάτες διεθνών τραπεζών, ενώ τα επόμενα 3 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 100.000 και να καλύψει σχεδόν το σύνολο των σημαντικότερων αγορών του κόσμου. Επιπρόσθετα, τα μέλη που επιλέγονται για να συμμετέχουν στο “Τrade Club” θα μπορούν να λάβουν όριο μέχρι και €1.000.000 για να χρηματοδοτήσουν τις Συναλλαγές Διεθνούς Εμπορίου. Το όριο θα αφορά τόσο την έκδοση Ενέγγυων Πιστώσεων, Εγγυητικών Επιστολών, αλλά και τη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, όπως π.χ. πληρωμές τιμολογίων εισαγωγών, ενώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης παραγγελίας ή ενέγγυας πίστωσης πριν την φόρτωση και μέχρι την τελική εξόφληση.

Καθοριστικής σημασίας για τη συμμετοχή της Eurobank στο “Trade Club Alliance” είναι η λειτουργία από το 2013 του Exportgate, της πιο ολοκληρωμένης ελληνικής ηλεκτρονικής πύλης, που προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση ελληνικών και κυπριακών εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο και η οποία έχει αναπτυχθεί από τη Eurobank σε συνεργασία με τους κύριους επιχειρηματικούς και εξαγωγικούς φορείς της χώρας.

Μέσα σε μόλις 4 χρόνια λειτουργίας αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς αντίστοιχα export portals, με πάνω από 1.2 εκατομμύρια επισκέπτες από 110 χώρες.

Από τον Ιανουάριο 2016 τα μέλη του Exportgate μπορούν να διερευνήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες έχοντας πρόσβαση σε πάνω από 1 εκατομμύριο προσκλήσεις ενδιαφέροντος που δημοσιεύονται ετησίως από πλήθος χωρών παγκοσμίως. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε βάσεις δεδομένων με στοιχεία για 200.000 εισαγωγείς από 32 χώρες.

Η πλατφόρμα του Exportgate αναβαθμίσθηκε τεχνολογικά και ανανεώθηκε πλήρως το 1ο  τρίμηνο του 2017, έτος κατά το οποίο προστέθηκαν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις χρήστες - μέλη της πλατφόρμας, ενώ ήδη περισσότερες από 180 επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο “ Trade Club”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network