Eurogroup: Πρόβα τζενεράλε πριν τον τελικό για τις συντάξεις

Eurogroup: Πρόβα τζενεράλε πριν τον τελικό για τις συντάξεις
Ο Ε.Τσακαλώτος με τον Επίτροπο Μοσκοβισί AP

Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στην ατζέντα όμως ο Ε.Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για το θέμα των συντάξεων στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup - Τι αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.

Η Ιταλία και ο προϋπολογισμός της θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο του Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ στη συνέχεια θα συζητήσουν σε διευρυμένο σχήμα –όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δηλαδή- για την τραπεζική Ένωση και την εμβάθυνση του οικονομικού χώρου.

Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα του Eurogroup, αλλά το θέμα των συντάξεων αναμένεται να τεθεί στο περιθώριο από τον Τσακαλώτο που θα ενημερώσει τους συναδέλφους του. Αποφάσεις δε θα ληφθούν αφού η μεγάλη «μάχη των συντάξεων» πιθανότατα θα λάβει χώρα σε έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου, ίσως στις 19/11, όπου σε έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου των περικοπών, που είναι να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2019.

Το κλίμα είναι μεν θετικό από πλευράς Κομισιόν, αφού η ελληνική οικονομία με βάση τα νούμερα υπεραποδίδει και όλες οι πλευρές παραδέχονται ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για μη εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί μέχρι την οριστική απόφαση. Κι αυτό γιατί από τη μία οι «σκληροί» της Ευρωζώνης –προεξάρχοντος του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ- έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι το υπερπλεόνασμα δεν είναι αρκετό για να εφαρμοστεί και η μη περικοπή αλλά και οι υπόλοιπες εξαγγελίες-δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την άλλη, επίσης, κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν πεισθεί ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει –πολλώ δε μάλλον που κάποια από αυτά οφείλουν να «ξαναπεράσουν» την αλλαγή αυτή από τα εθνικά τους Κοινοβούλια. Για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωζώνης, ότι δηλαδή αν κάποια από τις ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις αλλάξει, τότε το Eurogroup οφείλει να το συζητήσει και οι υπουργοί με τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Τεχνικά κλιμάκια πάντως αξιολογούν την κοστολόγηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, προκειμένου να φτάσουν σε τελικά συμπεράσματα για τους υπουργούς. Όλα τα ενδεχόμενα με άλλα λόγια είναι ανοιχτά…

«Η Ελλάδα φυσικά μπορεί πλέον, αφού είναι εκτός προγράμματος, να προχωρήσει σε αυτήν την αλλαγή χωρίς την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά θα θέλαμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, προκειμένου να υπάρξει μια συναινετική γραμμή», εξηγούσε στο «Έθνος» πηγή της ΕΕ. Γι’ αυτό και στο τελευταίο Euro Working Group, υπήρξε διάλογος για το θέμα στο περιθώριο της επίσημης ατζέντας, με τους εκπροσώπους της Σλοβακίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδίας να μοιάζουν ακόμη δύσπιστες και επιθυμούν εφαρμογή των συμφωνημένων.

«Αν η γενική κατεύθυνση είναι υπέρ της αντιστροφής του μέτρου, θα το δούμε τελικά. Απλώς δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε έτερη πηγή. Οι ελληνικές Αρχές ελπίζουν να πείσουν τους περισσότερους Ευρωπαίους για την ανάγκη μη εφαρμογής και η αλήθεια είναι ότι ο χειρισμός σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού, δηλαδή η παρουσίαση των δύο σεναρίων, έχει κερδίσει πολλές συμπάθειες. Ένας ακόμη «σκόπελος» ωστόσο είναι το ΔΝΤ, που παρόλο που δεν θα επιμείνει, δεν επιθυμεί την μη περικοπή των συντάξεων αφού το μέτρο κατά τη γνώμη του είναι διαρθρωτικό…

Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αυτό που έχει σημασία σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Κατέληξε, δε, ότι σημαντικό είναι τα όποια μέτρα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα