Eurogroup: Στα δυο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Eurogroup: Στα δυο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ
Συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Το 1,1 δισ. ευρώ θα δοθεί άμεσα και το υπόλοιπo 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στα τέλη του μήνα. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Νταϊσελμπλουμ και Ρέγκλινγκ. “Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα” είπε ο Τσακαλώτος

Την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του μήνα αποφάσισε, το απόγευμα της Δευτέρα, το Eurogroup για την Ελλάδα η οποία διαπιστώθηκε ότι έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα 15 διαρθρωτικά ορόσημα που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο και πλέον ολοκληρώνει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Ντάισελμπλουμ αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα τόνισε ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα δοθεί σε δύο επιμέρους υποδόσεις λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων της ελληνικής πλευράς σε ότι αφορά το πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα είπε ότι τα 1,1 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των 15 προαπαιτούμενων που αφορούσαν τις αποκρατικοποιήσεις τις τράπεζες το ασφαλιστικό και τις ανεξάρτητες αρχές. Τα 1,7 δισ. ευρώ για την συνέχιση του προγράμματος της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα εκταμιευτούν κοντά στο τέλος του μήνα, μόλις το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύει ότι τα 1,8 δις ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο έχει καταλήξει σε ιδιώτες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι ο επιμερισμός της δόσης αφορά ένα τεχνικό θέμα το οποίο απλώς χρειάζεται χρόνο για να διευθετηθεί υπό την έννοια ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα πιστοποιηθούν από επόμενο Euroworking Group. «Η πολιτική συζήτηση έχει τελειώσει τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και έχουμε μια θετική κατάληξη και μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Μην ανησυχείτε τα χρήματα θα έρθουν» καθησύχασε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως τόνισε και ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ οι δύο υποδόσεις μπορούν να εκταμιευτούν ταυτόχρονα αν η ελληνική πλευρά έχει έτοιμα εγκαίρως τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι το ΔΣ του ΕΜΣ θα συνεδριάσει για την ελληνική δόση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων που ολοκληρώνουν την πρώτη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος εξέφρασε και ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί. Τόνισε μάλιστα ότι η σημερινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Χρέος – IMF

 Στο τέλος του χρόνου μετέφερε χρονικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, αποκρούοντας κάθε σχετική ερώτηση σχετικά με το χρέος αλλά και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα . «Το ΔΝΤ ήταν παρόν στην συμφωνία του περασμένου Μαΐου και είναι επιθυμητό από όλους να βρίσκεται εντός (του προγράμματος) μέχρι και το τέλος του χρόνου αφού πάρει και τις αποφάσεις του. Σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι η συμφωνία που έχει γίνει ισχύει και θα εφαρμοστεί όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί» πρόσθεσε μάλιστα ότι το θέμα δεν είναι τους παρόντος και δεν πρόκειται να επανέρχεται σε κάθε συνεδρίαση του Eurogroup. Κατέληξε επίσης λέγοντας ότι συζήτηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό χρέος μπορεί να συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, αποκλείοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο επανάληψης των συζητήσεων από μηδενική βάση.

Καψώνι με τα ληξιπρόθεσμα

Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων το EWG έδειξε υπερβολική αυστηρότητα, δίνοντας παράταση στην υποδόση των 1,7 δισ. ευρώ. Τούτο διότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο σε ότι αφορά την χρήματα που έχουν καταλήξει σε ιδιώτες. Ωστόσο, τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου σε ιδιώτες έχει φτάσει το 80% της πρώτης δόσης των 1,8 δισ. ευρώ (1,44 δισ. ευρώ) άρα εκπληρώνεται ο όρος του τεχνικού μνημονίου για την καταβολή της δεύτερης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα, δηλαδή των 1,7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνεται στην δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά δεν έπεισε και η κατάληξη ήταν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες να ζητήσουν να δουν τα στοιχεία μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου πριν πιστοποιήσουν ότι το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρά χωρίς καθυστερήσεις.

Τεχνικό θέμα λέει ο Τσακαλώτος

Τεχνική χαρακτήρισε την καθυστέρηση των 1,7 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας από το Eurogroup. «Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα», είπε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ότι «ομόφωνα οι υπουργοί οικονομικών αποφάνθηκαν ότι ικανοποιήσαμε τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι πήραμε την έγκριση εκταμίευσης του 1,1 δισ. ευρώ».

Σημείωσε ακόμη ότι υπήρξε συμφωνία ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εξήγησε ότι «για τεχνικούς λόγους που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και αποφάσισαν πως όταν τα στοιχεία αυτά καταστούν διαθέσιμα θα ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης του 1,7 δισ. ευρώ σε EWG που θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου». Επανάλαβε ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτά τα στοιχεία για τεχνικούς λόγους νωρίτερα και ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

«Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα