Eurogroup: Στέρεη βάση οι ελληνικές προτάσεις. Στόχος η συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας

Eurogroup: Στέρεη βάση οι ελληνικές προτάσεις. Στόχος η συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας

Τι δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup

Ως μια στέρεη και σφαιρική βάση, η οποία πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από τους θεσμούς για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, αξιολόγησε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τις ελληνικές προτάσεις, όπως προέκυψε από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπoς Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Ειδικότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως “πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά για να δούμε εις βάθος τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Να δουλέψουμε πάνω σε έναν κατάλογο προτεραιοτήτων για να φτάσουμε σε συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας με τις ελληνικές προτάσεις ως βάση εργασίας. Αν κριθεί απαραίτητο θα έχουμε σύνοδο και πάλι μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Από το απόγευμα ξεκινάμε εργασίες. Οι Θεσμοί θα έρθουν σε επαφή με τις προτάσεις για να έχουμε συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας”

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως “οι θεσμοί ξεκινούν αμέσως εργασίες σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές για να έχουμε συμφωνία σε πολιτική βάση”.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένες με τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων, π.χ. με το ζήτημα του ΦΠΑ o πρόεδρος του Eurogroup είπε: “Οι προτάσεις ήταν συνεκτικές αλλά πρέπει να δούμε τα νούμερα και τις λεπτομέρειες για να δούμε αν έχουμε βάση για περαιτέρω ανάπτυξη. Τώρα έχουμε όμως τη βάση για να εκκινήσουμε μια πραγματική συζήτηση. Λάβαμε δύο εκδοχές, παρόμοιες. Θα θέλαμε να τις είχαμε λίγο νωρίτερα για να τις εξετάσουμε. Οι Θεσμοί ωστόσο θα τις δουν για να κρίνουν τη συμφωνία. Το τι θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια, είναι ο στόχος και ο κατάλογος των μέτρων που θα πρέπει να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μην προ τρέχετε, πρέπει να εξετάσουμε τις δράσεις για την Ελλάδα”.

“Οι προτάσεις είναι μια βάση στέρεα και σφαιρική. Αλλά πρέπει να δούμε τις θέσεις προσεκτικά για να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα” είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Σχετικά με την αποψινό Ευρωσυμβούλιο ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως έπρεπε να έχει γίνει προετοιμασία (από το Eurogroup), σημείωσε ωστόσο ότι “οι ηγέτες μπορεί να βγάλουν διαφορετικά συμπεράσματα από εμάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα