Εξωδικαστικός μηχανισμός: Βελτιώσεις – ανάχωμα στους πλειστηριασμούς

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Βελτιώσεις – ανάχωμα στους πλειστηριασμούς
Κατοικίες στην Αθήνα sooc

Κλιμάκωση της πίεσης προς τις τράπεζες ώστε να μην απορρίπτουν αδικαιολόγητα τις ρυθμίσεις, ρύθμιση ακόμη και μιας οφειλής και 3% επιτόκιο ρύθμισης είναι μεταξύ των βελτιώσεων του Εξωδικαστικού που προωθεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο.

Σειρά βελτιώσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών εξήγγειλε το πρωί της Τετάρτης (15/02) ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει το «δίκτυ προστασίας» από το επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, μεταξύ άλλων προβλέπουν την κλιμάκωση της πίεσης προς τις τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να μην απορρίπτουν αδικαιολόγητα τις ρυθμίσεις που προσφέρει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού στους δανειολήπτες. Επιπλέον, ρύθμιση και προστασία μέσω του εξωδικαστικού θα μπορούν να ζητούν ακόμη και οφειλέτες που έχουν μόνον μια οφειλή (π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο). Ακόμη ρυθμίσεις με τον αλγόριθμο του Εξωδικαστικού θα παίρνουν πλέον και όσοι χρωστάνε μόνο στο δημόσιο, ενώ μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης στο 3% και καταργείται το πέναλτι προεξόφλησης για τα χρέη αυτά.

Όπως τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών, αναλύοντας το πρωί τις βελτιώσεις, ο συγκεκριμένος μηχανισμός ρύθμισης συνολικών οφειλών λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες, καθώς μάλιστα αποδεικνύεται το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σταϊκούρας, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση. Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών, είπε.

Εντούτοις, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «παρά την σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών, δεν είμαστε ακόμη εκεί που επιθυμούμε» και συμπλήρωσε ότι «κυρίως οι διαχειριστές δανείων, αλλά και οι τράπεζες, πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τις προτάσεις ρυθμίσεων προς τους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει ρυθμίσεις στη Βουλή ως τροπολογία, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι βελτιώσεις

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας:

  • Υποχρεώνονται σε αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο οι χρηματοδοτικοί φορείς όσο και ο οφειλέτης. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.

  • Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους.

  • Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, κάποιος που επιβαρύνεται – για παράδειγμα – με μια οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στην φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να την ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

  • Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.

  • Επιπλέον, ειδικά ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής. Το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα. Οι βελτιώσεις αυτές καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

“Κούρεμα” άνω του 30%

Την ίδια στιγμή τράπεζες και οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον αλλά και την απόδοση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού με κίνητρο την παροχή «κουρέματος» των οφειλών σε ποσοστό που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει και το 30%,

Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αναμένονται ρυθμίσεις οφειλών 1,6 δις. Ευρώ, ποσό που στο θετικό σενάριο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 2 δις. Ευρώ.

Αναλυτικότερα, το βασικό σενάριο της ΕΓΔΙΧ προβλέπει νέες ρυθμίσεις 1,6 δισ.. ευρώ, και οι οποίες θα προκύψουν:

  • από αιτήσεις ύψους 392 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης,

  • αιτήσεις ύψους 775 εκατ. ευρώ που αξιολογούνται από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο και

  • αιτήσεις ύψους 458 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Στο αισιόδοξο σενάριο που κάνει λόγο για ρυθμίσεις 2 δισ. ευρώ έως τις 30/6/2023, αυτές θα προκύψουν

  • από αιτήσεις ύψους 392 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης,

  • αιτήσεις ύψους 928 εκατ. ευρώ που είναι σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο

  • και αιτήσεις ύψους 630 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Η τρέχουσα εικόνα για τις εγκρίσεις των ρυθμίσεων δείχνει ότι από τα αιτήματα οφειλών ύψους 6,3 δισ. που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 54% (3,4 δισ. ευρώ) έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 78% (2,7 δισ.). Αιτήματα για ρύθμιση οφειλών, ύψους 1,6 δις ευρώ που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο, έχουν εγκριθεί σε ποσοστό 91% (1,5 δισ. ευρώ). Από αιτήματα για οφειλές 1,8 δισ. που έχουν αξιολογηθεί από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, έχει εγκριθεί ποσοστό 66% (1,2 δισ. ευρώ). Οι διμερείς ρυθμίσεις έγιναν αποδεκτές από τους οφειλέτες σε ποσοστό 52% και τις πολυμερείς σε ποσοστό 54%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα