ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γεννήθηκε στις 12.08.1973 στη Λαμία. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ το 2007 και επανεκλέχτηκε σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις 9 Ιουλίου 2019, ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καθ' όλη την περίοδο που το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης Α. Σαμαρά (20012), διατήρησε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση ανασχηματισμού (2013) και στη δεύτερη κυβέρνηση Α. Σαμαρά (2014). Το 2009 ορίστηκε αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της ΝΔ, ενώ από το 2007 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration - Μ.Β.Α.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και Διδάκτορας στην Τραπεζική (PhD in Banking) του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου (City University). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006- ). Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), Λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006), Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999). Την τελευταία δεκαετία, έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000). Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (1998-2001), υπήρξε αιρετός εκπρόσωπος των φοιτητών του Ε.Μ.Π. και υπεύθυνος της φοιτητικής οργάνωσης Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (1993-1996).

Σύνταγμα

Σταϊκούρας: "Επίμονος ο πληθωρισμός" - Μήνυμα για τις καταθέσεις και "κόκκινα δάνεια"

Για τις καταθέσεις τόνισε ότι ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής, καθώς υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανα καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Υπ. Οικονομικών: Σενάριο μεγαλύτερης ανάπτυξης με “καύσιμο” τις ενεργειακές τιμές - Αντίβαρο στη “φουρτούνα” των ημερών

Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με το 2024 και το δημοσιονομικό “μάζεμα” που πρέπει να συνεχιστεί με ένταση τότε και μετά από μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. 

Χρήστος Σταϊκούρας

Επιτόκια - Επιδότηση: Σήμα για ολοκλήρωση της διαδικασίας για στήριξη ευπαθών δανειοληπτών

Με βάση το σχέδιο στήριξης των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών προβλέπεται επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων, ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Συνεδρίαση του Eurogroup (Αρχείο)

Eurogroup: Από την ευρεία στήριξη περνάμε σε στοχευμένα μέτρα - Σταδιακή κατάργηση των ενεργειακών επιδοτήσεων

O Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως στο σημερινό Eurogroup καταγράφηκε πρόοδος στις συζητήσεις και πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το θέμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Eurogroup: Αποφάσεις για νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες - "Μπλόκο" σε οριζόντιες παροχές

Με τον πληθωρισμό να απειλεί, ειδικά στα τρόφιμα, όπως αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Φεβρουάριο, τα κράτη μέλη καλούνται να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για παροχές που δε βασίζονται σε "στέρεες δημοσιονομικές βάσεις".

Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταϊκούρας: Κίνητρα για εισαγωγές ΜμΕ στο Χρηματιστήριο

Με κίνητρα εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω ενίσχυσης επιλέξιμων δαπανών εισαγωγής, επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά αλλά και τις ΜμΕ.

Μπαράζ υποσχέσεων στον δρόμο προς την κάλπη

Μπαράζ υποσχέσεων στον δρόμο προς την κάλπη

Με την "παραδοσιακή συνταγή" των παροχών και της "καλλιέργειας" πελατειακών σχέσεων με όχημα τις αναθέσεις βαδίζει η κυβέρνηση προς την κάλπη, ενώ λίγα χρόνια πριν είχε ως "λαβαρο" τις μεταρρυθμίσεις και τις δομικές αλλαγές στο κράτος.

Ακίνητα

Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο οι 72 και 120 δόσεις

"Τα νέα μέτρα δεν ταράζουν την οικονομική ισορροπία" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας στοχευμένες παρεμβάσεις και δίνοντας τον ορίζοντα για την εφαρμογή της αναβίωσης παλιών ρυθμίσεων.

Υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μπράλος- Άμφισσα

Υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μπράλος- Άμφισσα

Παρουσία του υπουργού Κώστα Καραμανλή, υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μπράλος- Άμφισσα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του έργου.

Κατοικίες στην Αθήνα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Βελτιώσεις - ανάχωμα στους πλειστηριασμούς

Κλιμάκωση της πίεσης προς τις τράπεζες ώστε να μην απορρίπτουν αδικαιολόγητα τις ρυθμίσεις, ρύθμιση ακόμη και μιας οφειλής και 3% επιτόκιο ρύθμισης είναι μεταξύ των βελτιώσεων του Εξωδικαστικού που προωθεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο.

Οι επτά παρεμβάσεις: Τι ισχύει για ΦΠΑ, αγρότες, συντάξεις, ρυθμίσεις και εξωδικαστικό

Οι επτά παρεμβάσεις: Τι ισχύει για ΦΠΑ, αγρότες, συντάξεις, ρυθμίσεις και εξωδικαστικό

Για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023. Αναλυτικά η εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο.

Σούπερ Μάρκετ

Market Pass: Ανοίγει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η πλατφόρμα - Αρχές Μαρτίου οι πρώτες πληρωμές

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει τελικά η πλατφόρμα για ενίσχυση με ποσοστό 10% επί των αγορών σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και οι εξαιρέσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας αντίστοιχα Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης

Μέτρα στήριξης: Επτά παρεμβάσεις με "άρωμα" εκλογών - Πακέτο 800 εκ. ευρώ

Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός στην Κοζάνη για συνταξιούχους, οφειλέτες και αγρότες εξειδίκευσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Στα 650 εκ. ευρώ το καθαρό δημοσιονομικό κόστος.

Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης

Εντός της εβδομάδας θα υπάρξει ρύθμιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ενώ παράλληλα μελετάται πρωτοβουλία και για την τακτοποίηση των οφειλών στο δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Eurogroup - Ecofin: Επί τάπητος τα δημοσιονομικά και η ενεργειακή κρίση

Ο Διευθυντής του Οργανισμού της Ε.Ε. για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), κ. Christian Zinglersen θα ενημερώσει τους Υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας.

O υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας : Αντιμετωπίζουμε με αίσθημα ευθύνης το θέμα του ιδιωτικού χρέους

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Κόκκινα δάνεια

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μειώνεται το επιτόκιο των ρυθμίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο θα μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό και, συγκεκριμένα, από Euribor +5% θα μειωθεί σε 3%. Το νέο επιτόκιο αφορά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: 22.909 αιτήσεις στην πλατφόρμα για επιδοτήσεις δανείων σε ευάλωτα νοικοκυριά

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κατρίνη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την ορθή διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: "H κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί το ιδιωτικό χρέος των 270 δις ευρώ"

Κατά την συζήτηση της ερώτησης που έθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, χαρακτήρισε βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής τις οφειλές ύψους 270 δις ευρώ που έχουν οι πολίτες σε funds, τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, προμηθευτές ενέργειας, δήμους κτλ.

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Αντικειμενικές αξίες - ακίνητα: Βροχή αιτημάτων από δήμους για “κούρεμα” των τιμών ζώνης

Στους 125 έχουν ανέλθει οι δήμοι από όλη τη χώρα που έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, ωστόσο λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος υπάρχει ήδη αίτημα για μια σχετική παράταση στην όλη διαδικασία που έχει ανοίξει το Υπ. Οικονομικών.

Φωτογραφία αρχείου

ΥΠΟΙΚ για Εξωδικαστικό: Σε ρύθμιση οφειλές 1,08 δισ. ευρώ

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το Υπ. Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τσακαλώτος: Απλά μαθήματα παρουσίασης οικονομικών στοιχείων για τους κ.κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Μητσοτάκη

Με μια αναφορά σε εγχειρίδια του σχολείου και μια "φόρμουλα" από ένα τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη σε στίχους Νεγρεπόντη απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Χρήστο Σταϊκούρα.

Τράπεζες: Μηνιαίο report στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των ρυθμίσεων

Τράπεζες: Μηνιαίο report στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των ρυθμίσεων

Νέα όπλα στη μάχη για επιτάχυνση των ρυθμίσεων και αύξηση της εγκρισιμότητας μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού. Τι αποφασίστηκε στην πρώτη συνάντησης της νέας ΕΓΙΧ με τράπεζες και εταιρείες Διαχείρισης. Βελτιώσεις ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Στέγαση

Σταϊκούρας για αντικειμενικές αξίες: Μέχρι 6 Φεβρουαρίου τα αιτήματα αναθεώρησης τιμών ζώνης από τους δήμους

Όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου-διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ.

Η ΕΤΕπ θα διαθέσει 900 εκατ. ευρώ για να στηρίξει ζωτικής σημασίας επενδύσεις στον δημόσιο τομέα

Η ΕΤΕπ θα διαθέσει 900 εκατ. ευρώ για να στηρίξει ζωτικής σημασίας επενδύσεις στον δημόσιο τομέα

Η πρώτη δόση του 25ετούς δανείου συγχρηματοδότησης ύψους 600 εκατ. ευρώ θα στηρίξει την εθνική συνεισφορά της Ελλάδας στη συμφωνία εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Ελλάδας για την περίοδο 2021-2027, με τη συνολική στήριξη της ΕΤΕπ να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΕΜΣ, Pierre Gramegna

Σταϊκούρας - Συνάντηση με επικεφαλής ESM: Έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις και πολιτικές

Την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στην τρέχουσα ιστορική περίοδο αυξημένων προκλήσεων επισήμανε κατά τις κοινές δηλώσεις με τον νέο επικεφαλής του ESM ο υπουργός Οικονομικών.