ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γεννήθηκε στις 12.08.1973 στη Λαμία. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ το 2007 και επανεκλέχτηκε σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις 9 Ιουλίου 2019, ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καθ' όλη την περίοδο που το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης Α. Σαμαρά (20012), διατήρησε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση ανασχηματισμού (2013) και στη δεύτερη κυβέρνηση Α. Σαμαρά (2014). Το 2009 ορίστηκε αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της ΝΔ, ενώ από το 2007 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration - Μ.Β.Α.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και Διδάκτορας στην Τραπεζική (PhD in Banking) του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου (City University). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006- ). Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), Λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006), Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999). Την τελευταία δεκαετία, έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000). Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (1998-2001), υπήρξε αιρετός εκπρόσωπος των φοιτητών του Ε.Μ.Π. και υπεύθυνος της φοιτητικής οργάνωσης Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (1993-1996).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΦΠΑ: Παράταση των χαμηλών συντελεστών και το β΄εξάμηνο του 2022

Το μέτρο παράτασης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της. Ουσιαστικά μετατίθεται η "αφετηρία" για ένα μικρό διάστημα από τις 31 Μάη που ήταν προγραμματισμένο μέχρι τώρα.

Ακίνητα στην Αθήνα

Σε ετοιμότητα οι Servicers για τον κίνδυνο νέων κόκκινων δανείων

Δεν προκύπτει μέχρι στιγμής νέο κύμα κόκκινων δανείων, τονίζουν οι μεγάλοι Servicers που αναμένουν σημαντικά αποτελέσματα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Θετικές οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Σε εγρήγορση ΤτΕ.

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1st Greece-Cyprus Business Summit

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1st Greece-Cyprus Business Summit

Εκπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου από τον χώρο της Ναυτιλίας, του Τουρισμού και του Επιχειρείν προχώρησαν σε συζητήσεις με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του 1st Greece – Cyprus Business Summit.

Φυσικό αέριο

Επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια: Τι προβλέπεται για ρεύμα, φυσικό αέριο

Με αναδρομικές ενισχύσεις αλλά και με νέο μηχανισμό επιδοτήσεων θα "τρέξει" το πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών. Αναλυτικά τι ισχύει για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στα οικιακά τιμολόγια.

Ανακοινώσεις για το ρεύμα

Επιδότηση ρεύματος: Πώς θα επιδοτηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Αναλυτικά τα μέτρα

Σταϊκούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης, εξειδίκευσαν τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Τι θα ισχύει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στα 3,2 δισ. ευρώ το κόστος των παρεμβάσεων.

Υπουργικό Συμβούλιο

Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 - Oι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη 5ετια

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που συζητήθηκε νωρίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, στόχος είναι η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και συγκεκριμένα 1,1% το 2023, 2,1% το 2024 και 2,3% το 2025.

Σούπερ μάρκετ

Στο 9,4% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο -  Προς νέο εθνικό ρεκόρ ακρίβειας 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ανέβηκε στο 9,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, υψηλότερα σε σχέση με το 8% του Μαρτίου.

Αγώνας δρόμου για να κρατηθεί γεμάτο το "μαξιλάρι" των 39 δισ. ενόψει νέων μέτρων

Αγώνας δρόμου για να κρατηθεί γεμάτο το "μαξιλάρι" των 39 δισ. ενόψει νέων μέτρων

Να διατηρήσει με κάθε τρόπο το “μαξιλάρι” στο ύψος των 37-39 δισ. περίπου επιδιώκει η κυβέρνηση ενόψει μιας δύσκολης περιόδου όπου θα πρέπει να καλυφθούν οι δράσεις κατά της ακρίβειας.

7ετες Ομόλογο: Με άνοδο στο επιτόκιο αντλήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ

7ετες Ομόλογο: Με άνοδο στο επιτόκιο αντλήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ

"Διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους ωστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων" ανέφερε με αφορμή την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Θετική η αναβάθμιση της S&P - Στόχος η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Αναγνώριση μιας θετικής πορείας στην οικονομία χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης “S&P Global Ratings”.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε με λελογισμένο τρόπο τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Την ικανοποίησή του για τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα και το διαθέσιμο εισόδημα που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας - Καύσιμα: Παράταση στην πλατφόρμα για να μπουν όσοι ιδιοκτήτες TAXI το αμέλησαν

Σημαντικά μειωμένος θα είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ενώ, όπως επεσήμανε, θα επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές.

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργείο Οικονομικών: Στα "σκαριά" σύγχρονο πλαίσιο περιβαλλοντικής φορολόγησης

Στους πυλώνες της στρατηγικής για το κλίμα η εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου περιβαλλοντικής φορολόγησης, ώστε να υποστηριχθεί ο στόχος κλιματικής ουδετερότητας, με παράλληλη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής συνοχής.

Οι Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης

ΦΠΑ στα τρόφιμα: Το πινακάκι του Σταϊκούρα και η κόντρα με Άδωνι 

Το οικονομικό επιτελείο έχει ισχυρές επιφυλάξεις για μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στο Μαξίμου επίσης δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις συνεχείς παρεμβάσεις Γεωργιάδη

Πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση

Πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση

H Ομάδα Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών στην κατάρτιση στρατηγικών κατευθύνσεων, με στόχο την ανάδειξη των ενδεδειγμένων βιώσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, έξω από το  6ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν εκτός από απόδοση δικαιοσύνης να επέλθει νομιμότητα στην περιοχή.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Μενίδι: Κανονικά η αποζημίωση για τον 11χρονο Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα - Αποσύρθηκε το Δημόσιο

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν προχώρησε σε προσφυγή κατά της καταβολής αποζημίωσης στην οικογένεια του παιδιού, που σκοτώθηκε το 2017 από αδέσποτη σφαίρα στο προαύλιο του σχολείου του.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Σταικούρας: Επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης καυσίμων - Επιφυλάξεις για τον ΦΠΑ

Για βοήθεια άνω των 500 εκατ. ευρώ στους πολίτες έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Εμφανίστηκε, ωστόσο, επιφυλακτικός για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Υπογραφή σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Υπεγράφη η νέα συμφωνία με το Δημόσιο για τις άγονες γραμμές

Για ρήτρες και κυρώσεις οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά την υπογραφή της νέας σύμβασης. Τι προβλέπει η συμφωνία.

Χρήστος Σταϊκούρας

"Εθνικά αναχώματα" στην πληθωριστική κρίση - Οι 7 άξονες για την οικονομική πολιτική

Με τις τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση να αργούν η κυβέρνηση νομοθετεί τα πρώτα εθνικά μέτρα “αναχώματα” στην κρίση πληθωρισμού, με σημαντικά βάρη να μεταφέρονται στον προϋπολογισμό, που αναμένει ανάσες από μια καλή τουριστική σεζόν. 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις

Ντομπρόβσκις: Τον Αύγουστο η έξοδος της Ελλάδας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία - Το έλλειμμα και τα πλεονάσματα

Σε σχέση με την αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις της συγκυρίας και θα ληφθουν οι σχετικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες.

Στιγμιότυπο από την αγορά της Δράμας.

Ακρίβεια: Νάρκη σε εισοδήματα και αγοραστική δύναμη - Δυσοίωνες προβλέψεις για νέα ρεκόρ στις τιμές

Ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε βασική "γάγγραινα" της οικονομίας που κατατρώει εισοδήματα και μειώνει δραστικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: "Αισιόδοξος για την αλλαγή σε πιο ήπιας μορφής δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ"

Το θετικό πρόσημο των αλλαγών των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η ακρίβεια στην ενέργεια "γονατίζει" τους καταναλωτές

"Διπλό" χτύπημα στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό

Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα νέα στοιχεια για το πώς κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε νέα ρεκόρ, που ουσιαστικά οδηγούν σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Ακρίβεια: Ποιος πληρώνει το "μάρμαρο" - Η "σιωπηλή" οργή και η επιστράτευση μέτρων

Ακρίβεια: Ποιος πληρώνει το "μάρμαρο" - Η "σιωπηλή" οργή και η επιστράτευση μέτρων

Απέναντι στο κύμα ακρίβειας, ενεργειακής επισιτιστικής, ο προβληματισμός των πολιτών εντείνεται για το τελικά πώς σε μια τέτοια συγκυρία επιμερίζονται τα βάρη και εν τέλει ποιος καλείται να πληρώσει το “μάρμαρο”.

Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση στην ακρίβεια - Τα 7 σημεία της ελληνικής πρότασης

Για την ανάγκη ευρωπαϊκών απαντήσεων έναντι της κρίσης έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofinστο Λουξεμβούργο.

Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας

Σε κλοιό αβεβαιότητας και πολλαπλών μεταβλητών η οικονομία

Με την κατάσταση την οικονομία να μην έχει ορίζοντα και τις τιμές των τροφίμων αλλά και της ενέργειας να έχουν ξεφύγει, τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και πολλές ΜμΕ αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.