ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γεννήθηκε στις 12.08.1973 στη Λαμία. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ το 2007 και επανεκλέχτηκε σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις 9 Ιουλίου 2019, ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καθ' όλη την περίοδο που το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης Α. Σαμαρά (20012), διατήρησε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση ανασχηματισμού (2013) και στη δεύτερη κυβέρνηση Α. Σαμαρά (2014). Το 2009 ορίστηκε αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της ΝΔ, ενώ από το 2007 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration - Μ.Β.Α.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και Διδάκτορας στην Τραπεζική (PhD in Banking) του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου (City University). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006- ). Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), Λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006), Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999). Την τελευταία δεκαετία, έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000). Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (1998-2001), υπήρξε αιρετός εκπρόσωπος των φοιτητών του Ε.Μ.Π. και υπεύθυνος της φοιτητικής οργάνωσης Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (1993-1996).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο 6ο Οικονομικό  Φόρουμ Δελφών

Σταϊκούρας: "Σπριντ" για να κλειδώσουν περισσότερα από 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος

Θα διεκδικήσει με αυξημένη απορρόφηση αύξηση της προκαταβολής η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 6ου Delphi Forum. Παράλληλα επισήμανε ότι ποσό 1,5 δισεκ. θα πάει στις ΜμΕ.

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα "γερμανικά" Ρέγκλινγκ και οι "υποσημειώσεις" της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων αναδεικνύεται ως κεντρικός στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

O Κλάους Ρέγκλινγκ

Κλ. Ρέγκλινγκ: Μεταρρυθμίσεις, απορρόφηση πόρων αποκρατικοποιήσεις και αλλαγές στη δικαιοσύνη η «συνταγή» σωτηρίας

Η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους ο η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο ESM, είπε ο Ρέγκλινγκ.

O υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας σε Regling: Χαλαρό Σύμφωνο Σταθερότητας, ευρωπαϊκές λύσεις και δημιουργική λογιστική

Εργαζόμαστε συνετά και συστηματικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες και να ανταπεξέλθουμε – κατά τον καλύτερο τρόπο – στις προκλήσεις ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM κ. Klaus Regling ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Κλειστή επιχείρηση κατά τη διάρκεια του lockdown

Σφύριγμα λήξης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 μένει ουσιαστικά ένας γύρος πληρωμών περίπου 200 εκατ. ευρώ, ώστε να ανέβει ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων στις 300.000 όπως ήταν ο στόχος και το συνολικό διανεμόμενο ποσό στο 1 δισεκ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Κλειδί η φορολόγηση των "φορολογικών παραδείσων" για βιώσιμα οικονομικά

παράλληλα με τις μειώσεις έστω και οριακά των φορολογικών συντελεστών, αλλά και του δραστικού περιορισμού της προκαταβολής φόρου, στόχος είναι να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Σε δυο εβδομάδες η πλατφόρμα για δηλώσεις - Τι προβλέπεται για τον ΕΝΦΙΑ

Στην πραγματική οικονομία κατευθύνονται τα ποσά που η χώρα λαμβάνει από τις αγορές σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, που ανήγγειλε μέτρα 3 δισεκ για το επόμενο διάστημα και δεσμεύτηκε ότι από το 2022 δε θα προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα επιτυχημένη η σημερινή έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα επιτυχημένη η σημερινή έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο

Στα 3 δισεκ. ανέρχεται το ποσό που άντλησε το δημόσιο από τις αγορές με την έξοδό του με 5ετές ομολογο. Οι προσφορές των επενδυτών ανήλθαν στα 20 δισεκ. ενώ το επιτόκιο ήταν σχεδόν μηδενικό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Χτίζονται "αναμονές" με φορολογικούς παραδείσους για αδήλωτα εισοδήματα

Με νέα απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος Α1092/2021 δημιουργείται η νομική βάση για να μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες οι αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές από 54 χώρες (εκτός ΕΕ, ΗΠΑ κλπ ).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σκηνοθεσία ευρηματική, περιεχόμενο φτωχό: Η πασχαλινή ένεση αισιοδοξίας…

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις ενέσεις αισιοδοξίας που δεν έχουν αποτέλεσμα, τη στιγμή που οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η πραγματική κατάσταση δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση της "S&P Global Ratings"

Εξαιρετικά σημαντικό και θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει την αναβάθμιση της S&P ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση της εστίασης

Τι κερδίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα 5 νέα οικονομικά μέτρα - Μειώνεται στο 55% η προκαταβολή φόρου

Ζητούμενο για την αγορά η άμεση ρευστότητα και η χρημοτοδότηση της "δίκαιης" ανάκαμψης. Το NEWS 24/7 αναλύει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ουρά σε εφορία

Πώς θα στηθεί η "ομπρέλα" προστασίας από τεκμήρια και πέναλτι για τις e – αποδείξεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξετάζει πώς θα γίνει πιο εύκολα και αξιόπιστα η καταγραφή, όσων θα ενταχθούν στην περίμετρο προστασίας για τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το χρονοδιάγραμμα, οι εκπτώσεις και οι δόσεις - Τι γίνεται με τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Έκπτωση 3% θα έχουν όσοι πληρώσουν εφάπαξ φέτος το φόρο εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι δόσεις και φέτος θα είναι 8, ενώ όσοι τον Αύγουστο καταθέσουν την δήλωση, δε θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι αλλά θα πρέπει να δώσουν δυο δόσεις φόρου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Βλέπει ρίσκα στο ψηφιακό ευρώ και στις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σε άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin τέθηκαν επί τάπητος οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και ο οδικός χάρτης για το ψηφιακό ευρώ.

Κλειστό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας λόγω Lockdown

Σταϊκούρας: Αυξημένη αποζημίωση σε επιχειρήσεις έως 50 εργαζόμενους

Oι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Με συντηρητικούς υπολογισμούς ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ

Για αυτούς που πληρώνουν τα χρέη τους δεν μεριμνά ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται με νόημα στην απάντησή του στα όσα ανέφερε χτες ο Αλέξης Τσίπρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας: "Φέτος θα καλύψουμε το μισό χαμένο ΑΕΠ του 2020"

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 η ύφεση ανήλθε στο 8,2% ενώ η πρόβλεψη του Υπ. Οικονομικών είναι ότι φέτος η οικονομία θα καλύψει περίπου τη μισή χαμένη διαδρομή του 2020.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε επισήμως τη Δευτέρα να συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Μέτρα στήριξης και ελλείμματα στο "μάτι" των θεσμών

Οι θεσμοί αναμένεται να εξετάσουν τις εξελίξεις στο τραπεζικό πεδίο, αλλά και να ασκήσουν πιέσεις για την εφαρμογή του πτωχευτικού πλαισίου και για την έναρξη των πλειστηριασμών το ταχύτερο δυνατόν.

Σταϊκούρας: Τι έθεσε στη σύνοδο του ΔΝΤ -  Προβληματισμός για εμβόλια, Ταμείο Ανάκαμψης

Σταϊκούρας: Τι έθεσε στη σύνοδο του ΔΝΤ - Προβληματισμός για εμβόλια, Ταμείο Ανάκαμψης

Μέχρι να "αποκτήσει ρυθμό" το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνεχιστούν οι πολιτικές της δημοσιονομικής χαλάρωσης ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

O υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: 4.160 ΜμΕ έχουν ήδη υποβάλει οριστικά αίτηση στο Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2

Έφθασε στο τέλος Μαρτίου η συνολική κρατική επιδότηση δανειοληπτών από το Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 1”, ενώ 4.160 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει οριστικά αίτηση στο Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”.

Σταϊκούρας: Πότε γίνονται οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Σταϊκούρας: Πότε γίνονται οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται περίπου στα 30 δισ. ευρώ και επαρκούν για επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα, εάν κι εφόσον απαιτηθεί.

Τουρίστες στου Φιλοπάππου (Φωτογραφία αρχείου)

Πακέτο μέτρων: Ανεβαίνει ο λογαριασμός και περιμένει και ο τουρισμός

Η χώρα έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια για τη στήριξη των ταμειακών της διαθεσίμων αυξάνοντας το λογαριασμό του χρέους σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κι ακόμη υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι να ξεκινήσει ο "αιμοδότης" τουρισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης

Λιανεμπόριο: Τα "ψιλά γράμματα" του πακέτου στήριξης για τις επιχειρήσεις - Οι προϋποθέσεις και οι κλάδοι

Το μέτρο της "αυξημένης αποζημίωσης" δεν επηρεάζεται από τον γενικό περιορισμό της εξαίρεσης των προβληματικών – σύμφωνα με τον ορισμό της Κομισιόν – επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Μέτρα στήριξης: Από 1000 έως 4000 ευρώ σε κλειστές επιχειρήσεις - "Κόφτης" ανάλογα με το χρονικό βάθος του lockdown

Την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

O υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Πακέτο μέτρων για τον τουρισμό με βάση δυο εναλλακτικά σενάρια

Υπάρχει και αισιόδοξο σενάριο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τουρισμού πέραν του 45% που είναι το βασικό σενάριο για την πορεία του σε σχέση με το 2019, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.