Εξωδικαστικός μηχανισμός: Η μεγάλη ευκαιρία για την οριστική λύση των κόκκινων δανείων

Διαβάζεται σε 5'
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Η μεγάλη ευκαιρία για την οριστική λύση των κόκκινων δανείων
UNSPLASH

Στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι η δυνατότητα για κούρεμα έως 28% και με σταθερό επιτόκιο 3% για τα τρία πρώτα χρόνια, μπορεί να εκτοξεύσει τις βιώσιμες ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να προσφέρει οριστική λύση στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Ως την μεγάλη ευκαιρία να τελειώσουν οριστικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, βλέπουν στα τραπεζικά επιτελεία τον ανανεωμένο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα.

Τραπεζικά στελέχη έχοντας αξιολογήσει τις νέες δυνατότητες που δίνει στους οφειλέτες ο εξωδικαστικός μηχανισμός, εμφανίζονται πλέον πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» για το τελευταίο βήμα που απομένει για την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια και την σύγκλιση των δεικτών καθυστερήσεων με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέχρι το τέλος του 2025.

Στα business plans που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα στους αναλυτές οι διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών επεσήμαναν ότι το υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, θα μειωθεί κατά κύριο λόγο με αναδιαρθρώσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

«Ως εκ τούτου το ανανεωμένο ‘εργαλείο’ του εξωδικαστικού έρχεται στην κατάλληλη χρονική στιγμή για να προσφέρει ρυθμίσεις με ευνοϊκότερες λύσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών» επισημαίνει στο NEWS24/7 έμπειρη τραπεζική πηγή.

Θετικά τα πρώτα μηνύματα

Στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι μόνο η δυνατότητα που δίνει η τελευταία νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, για κούρεμα επί κεφαλαίου έως 28% και με το επιτόκιο για τα τραπεζικά χρέη να διατηρείται σταθερό 3% για τα τρία πρώτα χρόνια, μπορεί να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για βιώσιμες ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να προσφέρει οριστική λύση στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα που καταφθάνουν στα τραπεζικά επιτελεία για τις πρώτες εβδομάδες του 2024 επιβεβαιώνουν τις θετικές προσδοκίες που καλλιεργούνται. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε μέσα στην εβδομάδα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ήδη τον Ιανουάριο καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό στις εκκινήσεις αιτήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν συνολικά 5.031 νέα αιτήματα, ενώ ρυθμίστηκαν τα χρέη 1.075 οφειλετών, με συνολικά αρχικά ανοίγματα 425 εκ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, οι συνολικές επιτυχείς ρυθμίσεις από την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού έφτασαν τις 13.101 και αντιστοιχούν σε συνολικές οφειλές της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ.

Στα 8,6 δις τα κόκκινα δάνεια του 9μήνου του 23

Στο εννεάμηνο του 2023, με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των 4 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας διαμορφωνόταν σε 8,6 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών περιλαμβάνει ότι από το παραπάνω σύνολο, περί τα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν στον τρίτο κύκλο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», μειώνοντας το μέσο δείκτη κόκκινων δανείων στη ζώνη του 4%, ενώ τα υπόλοιπα 5,6 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν, θα διαγραφούν ή θα επιχειρηθεί η ανάκτησή τους μέσω πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στη μάχη για την εξυγίανση των ισολογισμών τους και της αποκατάστασης των ζημιών που θα προκύψουν, οι τράπεζες διαθέτουν τα όπλα των υψηλών προβλέψεων και της ισχυρής κερδοφορίας.

Αναλυτικότερα, τα κόκκινα χαρτοφυλάκιά τους διαμορφώνονταν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Η Alpha Bank είχε στο ενεργητικό της μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 2,7 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά. Από αυτά, η πλειονότητα, τα 1,3 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την οργανική θεραπεία του μεγαλύτερου μέρους τους, στο σημερινό περιβάλλον αύξησης των τιμών στην κτηματαγορά. Ακολουθούν τα δάνεια των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με 600 εκατ. ευρώ, ενώ 400 εκατ. ευρώ προέρχονται από την καταναλωτική πίστη και 400 εκατ. ευρώ από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς είχε στον ισολογισμό της μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Από αυτά 600 εκατ. ευρώ έχουν καταγγελθεί, εκ των οποίων τα μισά εκτιμάται ότι θα διευθετηθούν οριστικά μέσω ρυθμίσεων και ρευστοποιήσεων, 900 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν καταγγελθεί, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα διευθετηθούν έως και το τέλος του 2024 και 600 εκατ. ευρώ ρυθμισμένα, που δεν εμφανίζουν καθυστέρηση και αναμένεται να χαρακτηριστούν ως πράσινα τους επόμενους 12 – 18 μήνες.
  • Στη Eurobank τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν σε 2,1δισ. ευρώ. Από αυτά τα 800 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί. Επί του συνόλου, 800 εκατ. ευρώ προέρχονται από την επιχειρηματική πίστη, 500 εκατ. ευρώ από τη στεγαστική, 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και 100 εκατ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.
  • Η Εθνική Τράπεζα εμφάνιζε απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 600 εκατ. ευρώ περίπου θα τιτλοποιηθούν με χρήση των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής». Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης NPE του ομίλου θα προσεγγίσει το 3%. Από τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, τα 500 εκατ. ευρώ είναι ρυθμισμένα με καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ ρυθμισμένα με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα