Έξοδο στις αγορές δείχνει το ‘ράλι’ των ελληνικών ομολόγων

Έξοδο στις αγορές δείχνει το ‘ράλι’ των ελληνικών ομολόγων
Φωτό Αρχείου (AP Photo/Richard Drew) AP Photo/Richard Drew

Στα επίπεδα του 2006 έχει πέσει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Σε χαμηλά επίπεδα το 5ετές και το 2ετές

Σε ιστορικά χαμηλά που είχαμε να δούμε από το 2006 βρίσκεται σήμερα η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου, η οποία κυμαίνεται από το 4,04% μέχρι και το 4,11% δείχνοντας σημάδια περαιτέρω υποχώρησης για την επόμενη εβδομάδα.

Η καθοδική πορεία των αποδόσεων έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο με το επιτυχημένο swap ομολόγων του PSI ύψους 29,7 δις ευρώ που έδωσε πεδίο δράσης των θεσμικών επενδυτών στην μέχρι τότε «άγονη» αγορά ομολόγων.

Η υποχώρηση των αποδόσεων επιταχύνθηκε και από τις καλές ειδήσεις για την Ελληνική οικονομία Με την ανακοίνωση της επίτευξής της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου . η απόδοση τους δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε από το 5,38% στο 4,8% για να συνεχίσει την καθοδική του πορεία της επόμενες μέρες του Δεκεμβρίου.

Η επόμενη καμπή προς τα κάτω έγινε στις 7 του μήνα όταν η απόδοση του δεκαετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω από τα 4,78% στο 4,50%.

Την επόμενη ώθηση έδωσε η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ με την ευκαιρία του συνεδρίου του Capital link στην Νέα Υόρκη και τις επαφές του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με ε πενδυτικούς οίκους της Wall Street. Από τις 11 μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρηση ξανά από το 4,5% στο 4,3% για να φτάσει στα σημερινά ιστορικά χαμηλά κοντά στο 4%.

Ανάλογη πορεία κάνουν και οι αποδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων όπως το 2ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματεύεται με απόδοση λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 2% αλλά και το 7ετές που έχει υποχωρήσει κοντά στο 3%

Πρόκριμα νέων εκδόσεων

Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά τότε θα είναι δυνατό να προχωρήσει με σχετική ευκολία και η έκδοση νέου επταετούς ομολόγου που σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου όπου αναμένεται να έχουμε και την οριστική απόφαση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Η αμέσως επόμενη έκδοση θα πρέπει μάλλον να περιμένει τις αποφάσεις για το χρέος και την επόμενη μέρα άρα θα πρέπει να τοποθετείται χρονικά στα μέσα της άνοιξης .

Φωτογραφία:AP Photo/Richard Drew

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα