FBI, IRS και Homeland θέλουν τον βασιλιά του bitcoin

FBI, IRS και Homeland θέλουν τον βασιλιά του bitcoin

Άρχισε η δίκη του Mr Bitcoin που κατηγορείται για "ξέπλυμα" χρήματος. Τι υποστηρίζει ο ίδιος ζητώντας τη μη έκδοση του στις ΗΠΑ

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης η δίκη του 39χρονου Ρώσου που κατηγορείται για ξέπλυμα με Bitcoin. Στη σημερινή δίκη στην οποία δίνει το παρών ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και η σύζυγος του 38χρονου, εξετάζεται το αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι αμερικανικές αρχές με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να εκτιμά το ύψος του “ξεπλύματος” σε 4 δισ. ευρώ. Ο ίδιος, προηγουμένως, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, δήλωσε ότι επαγγέλλεται τεχνικός Διαδικτύου, γνωρίζει τις κατηγορίες που του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σήμερα το Έθνος σε ρεπορτάζ του, επί δύο μήνες τα ειδικά εργαστήρια της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ προσπαθούν να «σπάσουν», χωρίς να τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, τους μυστικούς κωδικούς ασφαλείας των δύο υπολογιστών «mac» που βρέθηκαν στην κατοχή του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίννικ, ο οποίος θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» μιας από τις μεγαλύτερες απάτες με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω συναλλαγών με το «άυλο» ψευτονόμισμα bitcoin.

Η αποκρυπτογράφηση των «mac» θα μπορούσε να αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, που ξεπλένουν χρήμα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω τέτοιων συναλλαγών με bitcoin και που στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε και κυκλοφόρησε  από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αξιωματικός της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ, μιλώντας στο «Εθνος», τόνισε πως αν όλοι οι υπολογιστές μαζί με τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν στην κατοχή του Βίννικ κατά τη σύλληψή του, φτάσουν στα χέρια των Αμερικανών ειδικών , «τότε ίσως αυτοί θα μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν και να σπάσουν τους κώδικες ασφαλείας και να έχουν πρόσβαση στα εγκληματικά αρχεία του Βίννικ».

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως η δραστηριότητα του Ρώσου είχε να κάνει με το ξέπλυμα χρημάτων  μεγάλων καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος από το χώρο της διακίνησης ναρκωτικών, της πορνογραφίας και της διακίνησης ανθρώπων και της σωματεμπορίας, μέσω συναλλαγών με το διαδικτυακό ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Αν οι Αμερικανοί καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τους κωδικούς των συναλλαγών τότε ίσως  μπορέσουν να βρουν τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος»

Όλα  όμως θα εξαρτηθούν από τη σημερινή απόφαση του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκη, το οποίο θα γνωμοδοτήσει σχετικά με την έκδοση του Ρώσου στις ΗΠΑ. Για τις αμερικανικές διωκτικές αρχές το θέμα του Ρώσου Αλεξάντερ Βίννικ είναι πρώτης προτεραιότητας. Κι αυτό φρόντισαν να το πουν με κάθε τρόπο στις ελληνικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό πως το ένταλμα των αρχών των ΗΠΑ ήταν όχι μόνο για σύλληψη του 38χρονου αλλά και για κατάσχεση των αντικειμένων που είχε στην κατοχή του.

Ο 38χρονος που είχε μαζί του στο ξενοδοχείο του στη Χαλκιδική, όπου και συνελήφθη στις 24 Ιουλίου, δύο φορητούς υπολογιστές «mac», δύο τάμπλετ και πέντε κινητά, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά.

Οι κατηγορίες είναι: α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος, β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος, γ) ξέπλυμα χρήματος κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ και δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ. Οι κατηγορίες επισείουν συνολικά 55 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η σύλληψη και η έκδοση του Ρώσου «βασιλιά του bitcoin», είναι στην κορυφή της ατζέντας των αμερικανικών αρχών. Είναι χαρακτηριστικό με το θέμα του και τις δραστηριότητές του ασχολούνται επτά υπηρεσίες ερευνών, από το FBI, τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας και το ηλεκτρονικό έγκλημα, μέχρι το Γενικό Εισαγγελέα και φορολογικές και τραπεζικές αρχές!

Την ίδια ώρα πολλά ερωτηματικά δημιούργησε η καθυστερημένη εμπλοκή στο θέμα  των ρωσικών αρχών , που δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή του 38χρονου Ρώσου, άσκησαν δίωξη για μια ήσσονος  σημασίας υπόθεση , που έχει να κάνει με μια απάτη ύψους μόλις 10.000 ευρώ.  Μετά την εξέλιξη αυτή υποβλήθηκε αίτημα από τις ρωσικές αρχές για την έκδοσή του, γεγονός που  δημιούργησε πολλά ερωτηματικά,  κι αν με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μπλοκαριστεί η παράδοσή του στους Αμερικανούς.

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα