Δεύτερη ευκαιρία για τις δηλώσεις

ΕΦΟΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ : ΠΥΛΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ
ΕΦΟΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ : ΠΥΛΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ICON PHOTOPRESS

Ενάμισι εκατομμύριο σημειώματα της Εφορίας με τις έκτακτες εισφορές θα έχουν ταχυδρομηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τι μας περιμένει

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην εφορία ήταν ανακριβείς να υποβάλουν τώρα αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, καταβάλλοντας από 3% έως 10% πρόσθετο φόρο, χωρίς άλλα πρόστιμα, δίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα είναι αρκετοί οι υπόχρεοι οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση για να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

Στη ρύθμιση αυτή εξάλλου, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της περαίωσης για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έως το 2010, αλλά και το κυνήγι των ληξιπροθέσμων με τη βοήθεια πάντα ιδιωτών, στηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέρος των προσδοκιών της για αύξηση των δημόσιων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

Έτσι, αν κάποιος υπόκειται τόσο σε εισοδηματική εισφορά όσο και σε τέλος επιτηδεύματος (επειδή διατηρεί δελτίο παροχής υπηρεσιών) και σε έκτακτη εισφορά για το ΙΧ του (επειδή αυτό είναι άνω των 1.929 κ. εκ.), θα παραλάβει τρία ειδοποιητήρια σε ένα.

Επισημαίνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010 χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στη ρύθμιση, όπως θα ορίζει σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, εντάσσονται και δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις για αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, δηλώσεις που αφορούν σε όλες τις φορολογίες ακινήτων (φόρους υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κάθε είδους φόρο ή τέλος).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τις ανωτέρω περιπτώσεις που θα υποβάλλεται αρχική ή συμπληρωματική δήλωση θα καταβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά, ενώ στην περίπτωση που η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ δεν θα υπολογίζεται πρόσθετος φόρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ από το σύνολο των 4.043.300 φορολογικών δηλώσεων, 810.780 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι να καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο επιπλέον φόρο σε σχέση με αυτόν που τους έχει παρακρατηθεί κατά μέσο όρο 2.780 ευρώ.

SHARE:

24Media Network