Επαναφορά της φορολογικής περαίωσης εξετάζει η Κυβέρνηση

Επαναφορά της φορολογικής περαίωσης εξετάζει η Κυβέρνηση
Ουρές σήμερα στις εφορίες,για τις τελευταίες εκκρεμότητες των πολιτών,κατάθεση τελών κυκλοφορίας,ΦΑΠ,ΦΠΑ κλπ καθώς σήμερα και άυριο είναι οι τελευταίες εργάσιμες ημέρες του χρόνου,Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Ευρωκίνηση

Νέα διαδικασία εξπρές περαίωσης φορολογικών εκκρεμοτήτων εξετάζει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση. Τι περιλαμβάνει το πρόσθετο πακέτο μέτρων που αποφάσισε να παρουσιάσει στους δανειστές.

Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη αρχική λίστα την οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές στα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, προβλέπονται πρόσθετα κίνητρα προς τους φορολογούμενους για τη συλλογή αποδείξεων και ειδικό τρόπο ελέγχου των «τριγωνικών συναλλαγών» που αποσκοπούν στη φοροαποφυγή καθώς και μία νέα ταχύτατη διαδικασία περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η νέα ρύθμιση που έχει πέσει στο τραπέζι και πρόκειται να μελετηθεί, θα δίδει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο τους φόρους που αναλογούν στα ποσά εισοδημάτων τα οποία απέκρυψαν από την εφορία και τα οποία θα συμπεριλάβουν στις εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.

Ουσιαστικά, με τη ρύθμιση αυτή πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα γλιτώσουν από τα βαριά πρόστιμα που κινδυνεύουν να χρεωθούν σε περίπτωση που οι παραβάσεις τους εντοπιστούν από φορολογικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει και ως συνοπτική διαδικασία περαίωσης εκκρεμοτήτων στη φορολογία εισοδήματος, αφού θα επιτρέπει την αποφυγή του πλήρους (εξονυχιστικού) φορολογικού ελέγχου και θα συντομεύει κατά πολύ τη διαδικασία κλεισίματος εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Στη νέα αυτή ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και φορολογούμενοι άλλων κατηγοριών, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αγρότες. Θα μπορούν δηλαδή κι αυτοί να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις για παλαιά έτη και να δηλώσουν ποσά εισοδημάτων που παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Πηγή:  Ελεύθερος Τύπος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα