Μάχη για την έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές

Μάχη για την έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές

Εταιρία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η έκτακτη εφάπαξ εισφορά που επιβλήθηκε στους εφοπλιστές

Κατά της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς που επιβλήθηκε στους εφοπλιστές  το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο (νόμος 3825/2010), δίνεται στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε Λιβεριανή εταιρεία που εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο με Ελληνική σημαία άνω των 3.000 κόρων.

Στην εταιρεία αυτή επιβλήθηκε από τον Δ.Ο.Υ. πλοίων έκτακτη  εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ με βάσει τον νόμο του 2010 και τώρα η  Ολομέλεια του Δικαστηρίου υπό τον πρόεδρός της Σωτήρη Ρίζο καλείται να αποφανθεί  εάν είναι συνταγματικά ανεκτή και νόμιμη.

Ήδη πάντως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιά εταιρεία  έχασε την μάχη και άσκησε αναίρεση, ενώ και ο  εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος, υπενθύμισε ότι  με παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ του 1984  έχει κριθεί ότι είναι επιτρεπτή η επιβολή έκτακτης εισφοράς στου πλοιοκτήτες.

Τότε το δικαστήριο είχε κρίνει πως δεν πλήττει το εισόδημα από την εκμετάλλευση πλοίου, αφού το τελευταίο «χρησιμοποιείται απλώς ως βάση υπολογισμού του φόρου και ως δείκτης της φοροδοτικής ικανότητας  των πλοιοκτητών, οι οποίοι καλούνται να συνεισφέρουν και αυτοί στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

SHARE: