Βαλαβάνη: Μέσα έμμεσης απόδειξης για αφορολόγητο και τεκμήρια. Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα

Περίπτερο στην πόλη των Τρικάλων το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου 2015.  Σύμφωνα με το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής  έχουν μειωθεί δραματικά οι εισπράξεις του κράτους από τα τσιγάρα καθώς και τα έσοδα των ιδιοκτητών περιπτέρων που βρίσκονται - όπως λένε- σε απόγνωση. Το προσεχές διάστημα κατατίθεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα και τη διακίνηση καπνού.
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Περίπτερο στην πόλη των Τρικάλων το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής έχουν μειωθεί δραματικά οι εισπράξεις του κράτους από τα τσιγάρα καθώς και τα έσοδα των ιδιοκτητών περιπτέρων που βρίσκονται - όπως λένε- σε απόγνωση. Το προσεχές διάστημα κατατίθεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα και τη διακίνηση καπνού. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, προανήγγειλε η Ν. Βαλαβάνη. Τι θα γίνει με το καθεστώς εξαίρεσης του ΦΠΑ στα νησιά. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, κάνουν λόγο για 'προσωπικές' σκέψεις της υπουργού

Από την Παρασκευή που μπήκε σε εφαρμογή η ρύθμιση - εξπρές για τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, μπαίνουν καθημερινά στα κρατικά ταμεία 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο χθες οι εισπράξεις έφτασαν στα 50 εκατ. ευρώ, σημείωσε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της ρύθμισης.

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως είπε, θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Για τον σκοπό αυτόν συγκροτείται ειδική επιτροπή, η οποία θα ορίσει την αξία τόσο της ιδιωτικής, όσο και της δημόσιας περιουσίας. Η διαδικασία είπε η κ. Βαλαβάνη θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Σχετικά με το καθεστώς εξαίρεσης του ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση. «Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή» υπογράμμισε.

Απέκλεισε την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα που έχουν υπάρξει από τις προηγούμενες αυξήσεις. Φάνηκε να αποκλείει αύξηση του ΦΠΑ στα τσιγάρα και τα ποτά, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα ειδικά στα τσιγάρα, όπου οι ειδικοί φόροι φθάνουν στο 88%.

«Πλέον μπορούμε να δούμε τα έσοδα των φορολογουμένων 10-15 χρόνια πίσω. Θα πάμε σε μέτρα έμμεσης απόδειξης», είπε αναφερόμενη στο αφορολόγητο και τα τεκμήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, κάνουν λόγο για προσωπικές σκέψεις της αναπληρώτριας υπουργού, σε ότι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ>

Οι δανειστές δεν ήθελαν ρύθμιση, αλλά δημιουργία φορολογικής συνείδησης

Σχετικά με τους δανειστές, ανέφερε ότι «με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενημερώνουμε για ό,τι κάνουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαφωνία στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία είπε: «Δεν ήθελαν ρύθμιση, ήθελαν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό».

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό» σχολίασε για το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας την υπερφορολόγηση των φτωχότερων στρωμάτων και συμπλήρωσε: «Αν δεν το αλλάξουμε, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».

Πρόσθεσε, δε, ότι στη νέα νομοθεσία θα υπάρξει πρόβλεψη για πάγωμα των οφειλών σε όσους δεν μπορούν να υπαχθούν σε καμία ρύθμιση για τα χρέη τους προς το Δημόσιο, η οποία θα στηρίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια.

«Οι αλλαγές σε φορολογικό και οι φοροαπαλλαγές θα είναι έτοιμες στο δεύτερο μισό της χρονιάς», είπε. Σχετικά με το θέμα της συλλογής αποδείξεων, συμβούλεψε να «τις κρατάμε μέχρι να κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο», ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβράβευσης.

Επίσης, εξετάζονται και τα σενάρια για την πληρωμή μέσω «καρτών του πολίτη» ή χρεωστικών καρτών, ως ένα μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE: