Οργή ξενοδόχων για τον φόρο διαμονής

Οργή ξενοδόχων για τον φόρο διαμονής

"Φωτιά" άναψαν οι δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στη Βουλή, σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του Φόρου Διαμονής

Του Δημήτρη Μπαλή

Κι ενώ η τουριστική περίοδος αρχίζει να μπαίνει στην κορύφωσή της και όλοι όσοι ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά την κίνηση και τις υπηρεσίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού δεν συνοδεύεται και από αύξηση εσόδων.

Μιλώντας με ξενοδόχους, μικρούς, μεσαίους αλλά και μεγάλους σε δυναμικότητα, αυτό επισημαίνουν: κάνουν ταμείο στο τέλος και βλέπουν ότι ενώ είναι σχεδόν γεμάτοι, περισσότερο από πέρυσι, στο τέλος τους μένουν λιγότερα επειδή αυξήθηκαν οι φόροι. Κατά συνέπεια, πώς μπορεί ένας τέτοιος ξενοδόχος να διατηρηθεί στην αγορά με αξιώσεις; Είναι πράγματι ένα ερώτημα, διότι για να επενδύσει φαίνεται ανέκδοτο. Άλλωστε οι νέες επενδύσεις μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού τα τελευταία χρόνια.

Τώρα στο προκείμενο θέμα με τον φόρο διαμονής, που είχε εξαγγελθεί από πέρυσι και πήγαινε για εφαρμογή το 2017, αλλά μετατέθηκε από 1/1/2018. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του Υπουργείου Τουρισμού, το θέμα παρέμενε ανοικτό και θα επανεξεταζόταν, ανάλογα την πορεία των οικονομικών της χώρας.

Όμως στη Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε κατηγορηματικά ότι ο φόρος θα επιβληθεί το 2018 και οι όποιες επιπτώσεις του θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς.

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι:

«ο Φόρος Διαμονής, αν τελικά εφαρμοστεί, θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, στην «άλλη Ελλάδα», την οποία πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε. Θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αφού είναι γνωστό σε όλους πως οι τιμές των δωματίων μειώνονται σημαντικά όσο απομακρυνόμαστε από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα το ξενοδοχειακό προϊόν (π.χ. διαδοχικές αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ), αλλά και της υπερφορολόγησης των ίδιων των επιχειρήσεων (Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ΚΑΙ αυτόν τον φόρο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης.

Ήδη, αυτό το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και με τους Tour Operators, που προειδοποιούν ότι η καταβολή του Φόρου Διαμονής από τους πελάτες, θα είναι μία σημαντική αύξηση του κόστους των πακέτων και θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό.

Η Π.Ο.Ξ. απευθύνει ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μελετήσει προσεκτικότερα τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο οριζόντιος φόρος ΠΡΙΝ την εφαρμογή του και όχι ένα χρόνο ΜΕΤΑ. Τότε, θα είναι πια πολύ αργά, καθώς θα έχει ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα και θα έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το σύνολο της τουριστικής οικονομίας της χώρας.»

SHARE:

24Media Network