Σε 5 δόσεις το νέο χαράτσι. “Πακέτο” ο ΦΑΠ για το 2011 και 2012

Σε 5 δόσεις το νέο χαράτσι. “Πακέτο” ο ΦΑΠ για το 2011 και 2012
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΤΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Από τον Ιούνιο η πληρωμή του νέου "έκτακτου" τέλους ακινήτων και πάλι μέσω ΔΕΗ. Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή του, ποιες προθεσμίες ισχύουν για διόρθωση λαθών στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, τι δηλώνει η κυβέρνηση για τις οικοδομές

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η καταβολή του νέου μειωμένου κατά 15% χαρατσιού στα ακίνητα, το οποίο δεν θα λέγεται πλέον Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ).

Το νέο “χαράτσι” θα εισπραχθεί στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και σε πέντε ισόποσες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΕΕΤΑ θα βαρύνει όλες τις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα εάν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη.

Το ΕΕΤΑ υπέρ του Δημοσίου θα βαρύνει τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες ακινήτων. Για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, από λάθος υπολογισμούς του ΕΕΤΑ, οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία έως και τις 15 Μαΐου για τη διόρθωση λαθών στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Οι διορθώσεις θα γίνονται στον αρμόδιο Δήμο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα, αλλιώς θα  θεωρείται ότι αποδέχονται τα στοιχεία ως ακριβή.

Διαβάστε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο

ΥπΟικ: Ουδείς νέος φόρος επιβάλλεται

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), επιβάλλονταν και με το ισχύον καθεστώς στις υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούταν και εφαρμόζονταν από τη ΔΕΗ με διοικητικές λύσεις , σημειώνοντας ότι ουδείς νέος φόρος επιβάλλεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αυτό που αλλάζει στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι μόνον η ρητή αποτύπωση στο νόμο και καμιά αλλαγή δεν επέρχεται με την επιβολή του νέου τέλους, επισυνάπτοντας μάλιστα τις διευκρινιστικές εγκυκλίους της σχετικής ρύθμισης.

Παράλληλα, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα περιλαμβάνεται σε ένα εκκαθαριστικό που θα αποσταλεί στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες και θα καταβληθεί σε 7 δόσεις. Ο ΦΑΠ του 2013 θα αποσταλεί σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε 4 δόσεις.

Από το ΕΕΤΑ θα εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και τα ακίνητα που αφορούν γεωργική ή βιομηχανική χρήση.

Σημειώνεται, ότι πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και ανάπηροι, που κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ με μειωμένο συντελεστή (0,5), θα πληρώσουν και το νέο χαράτσι (ΕΕΤΑ) με τον ίδιο μειωμένο συντελεστή.

Ακόμη, στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για υπολογισμό των ακινήτων που δεν έχουν οικιακή χρήση, με μειωμένους συντελεστές 30% και 60%, για το εμβαδόν τους που υπερβαίνει τα 1.000 και τα 2.000 τ.μ. αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα