Στόχος επετεύχθη: Ο ΕΝΦΙΑ έφερε 2,6 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία

Χειμωνιάτικη λιακάδα στην Αθήνα το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Χειμωνιάτικη λιακάδα στην Αθήνα το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Εντός στόχου ο ΕΝΦΙΑ του 2014. Τι εκτιμούν στον υπουργείο Οικονομικών

Έσοδα ύψους 2,6 δισ. εισέρρευσαν στα ταμεία του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ του 2014, με αποτέλεσμα να εκπληρωθεί ο στόχος που είχε τεθεί. Τα αποτελέσματα απο τις εισπράξεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησιας Ακινήτων δίνουν ανάσα στο υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για την επίτευξη του στόχου των εσόδων του προϋπολογισμού.

Καθοριστικοί για την επίτευξη του στόχου ήταν οι δύο πρώτοι μήνες του έτους όπου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και κατέβαλαν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. 'Ετσι, τον Ιανουάριο από τον φόρο αυτόν εισπράχθηκαν 337 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο 316,9 εκατ. ευρώ. 'Εως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2014 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονταν σε 2 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού σημαντική θα είναι η συμβολή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων που προβλέπει την εξόφλησή τους σε 100 δόσεις, με παράλληλη διαγραφή προσαυξήσεων. Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκειμένου ψηφισθεί άμεσα και να αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για τους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται οτι η πρώτη προθεσμία λήγει στις 27 Μαρτίου και προβλέπει ότι όσο ποσοστό από το αρχικό κεφάλαιο καταβάλλει ο οφειλέτης, άλλο τόσο ποσοστό απο τις προσαυξήσεις θα διαγραφεί. Η δεύτερη προθεσμία λήγει στις 27 Απριλίου και προβλέπει ότι το ποσό καταβολής επί του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής θα διαγραφεί και απο τις προσαυξήσεις.

Τέλος, έως το τέλος Μαΐου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στη ρύθμιση για την καταβολή τους σε 100 δόσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΝΦΙΑ
SHARE:

24Media Network