Συμφωνία των G20 για τη φορολογία-Στο στόχαστρο Google και Apple

Συμφωνία των G20 για τη φορολογία-Στο στόχαστρο Google και Apple

Με κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών των G20 δήλωσαν την πρόθεση τους να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή κολοσσών όπως η Google και η Apple

"Πράσινο φως" στο σαφάρι κατά των πολυεθνικών, που σχεδίασε ο ΟΟΣΑ, άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών του G20 που φιλοξένησε η Μόσχα το Σαββατοκύριακο.

Η πρόθεση είναι να μπει στο στόχαστρο ένας αφορολόγητος πλούτος που στερεί τον παγκόσμιο κουμπαρά από δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δεκαπέντε προτάσεις που καταθέτει ο ΟΟΣΑ αποτελούν ένα πρώτης τάξεως υλικό για μια τελική συμφωνία στην οποία θα έχουν λόγο και οι χώρες που δεν είναι μέλη του όπως η Ινδία και η Κίνα.

Οι είκοσι υπουργοί που συναντήθηκαν στη Μόσχα για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσαν στο κοινό ανακοινωθέν ότι ''υποστηρίζουν πλήρως'' το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ κατά των στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι κολοσσοί όπως η Google και η Apple για να αποφεύγουν τις δαγκάνες της Εφορίας.

Όπως αναφέρουν τα "Νέα", ο ΟΟΣΑ έθεσε ένα χρονικό πλαφόν δύο ετών, ενώ οι υπουργοί από την πλευρά τους εξέφρασαν απλώς την επιθυμία να υπάρξουν ''συγκεκριμένα στάδια για την ανάπτυξη των προτάσεων και των συστάσεων για την εφαρμογή των 15 σημείων''.

Αποφασιστικής σημασίας κρίνεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών Αρχών και ο καθορισμός των διεθνών στάνταρντ που ζητάει ο ΟΟΣΑ ώστε να πατήσουν σε έναν κοινό παρονομαστή οι εθνικές νομοθεσίες που ως επί το πλείστον παρουσιάζουν μεγάλες αποκλείσεις.

Ο τελικός στόχος είναι οι κολοσσοί να δηλώνουν τον τζίρο τους σε κάθε χώρα και να ''μην μεταφέρουν τεχνητά τα κέρδη τους εκεί που είναι πιο ευνοϊκό το φορολογικό καθεστώς'', όπως αναφέρουν οι '20' στο ανακοινωθέν τους.

SHARE:

24Media Network