Φρένο στις τιμές βάζει ο ΟΠΕΚ

Φρένο στις τιμές βάζει ο ΟΠΕΚ

Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου μετά τη δήλωση Σαουδάραβα αξιωματούχου ότι ο ΟΠΕΚ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής

Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -σήμερα- μετά τη δήλωση Σαουδάραβα αξιωματούχου ότι ο ΟΠΕΚ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής προκειμένου να θέσει φραγμό στην πορεία της τιμής του “μαύρου χρυσού” προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού είχε υποχωρήσει κατά 2,46 δολάρια και βρισκόταν (στις 17:45 ώρα Ελλάδος) στα 93,86 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ, συμβολαίου Νοεμβρίου, είχε υποχωρήσει στα 91,25 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι Αλ-Ναίμι δήλωσε χθες ότι ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει -κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 του μήνα στο Ριάντ- το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής. Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε -από το Κουβέιτ- στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι “το ζήτημα είναι πρόωρο, αλλά θα συζητήσουμε το θέμα όταν συναντηθούμε”, καθώς η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Οργανισμού σε ό,τι αφορά την πολιτική παραγωγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι. 

Σύμφωνα με αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού “κλείδωσε” τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην τιμή των 95 δολαρίων το βαρέλι κατά μέσο όρο. Παράλληλα -κατά το ίδιο χρονικό διάστημα- η διακύμανση της τιμής κατά δύο δολάρια κάθε ημέρα αποτέλεσε τη συνήθη πρακτική. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, “η μεγάλη διακύμανση των τιμών είναι ενδεικτική της αστάθειας που χαρακτηρίζει την πετρελαϊκή αγορά, ενώ αναζητεί μια ισορροπία”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα