Γ. Προβόπουλος: Καταθέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ επέστρεψαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Γ. Προβόπουλος: Καταθέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ επέστρεψαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Δείτε τι δήλωσε ο Διοικητής της ΤτΕ στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συζητήσουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το έτος 2013.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για θετικά και αισιόδοξα μηνύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατί που όπως είπε, "μας δίνει την πεποίθηση ότι ο αγώνας αυτός θα κερδηθεί". 

Αν και όπως δήλωσε το πιο δύσκολο κομμάτι του μαραθωνίου στον οποίο τρέχει η χώρα είναι το τελευταίο, είναι σίγουρος ότι στο τέλος ο αγώνας θα κερδηθεί.

"Έχουμε διανύσει ένα 70% της διαδρομής. Μας απομένει όμως ακόμα ένα 30%.  Αλλά, όπως ξέρετε, στον μαραθώνιο το τελευταίο κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο και το πιο εξαντλητικό", εκτίμησε ο κ. Προβόπουλος, απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση, ότι "θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι το τέλος, για να μην αφήσουμε και τις θυσίες που έχει υποστεί ο λαός να πάνε χαμένες και έτσι στο τέλος να μην χάσουμε αυτή τη μάχη και να κερδίσουμε το έπαθλο".

Επίσης είπε ότι σημειώνεται μια θετική πορεία στις ελληνικές τράπεζες αφού το τελευταίο διάστημα καταγράφεται επιστροφή καταθέσεων. Τον Φεβρουάριο, όπως διευκρίνισε, επέστρεψαν περί τα 2 δισ. ευρώ (χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικό το νούμερο αυτό), ενώ  από τον Ιούνιο και μετά έχουν επιστρέψει περίπου 16-17 δισ. ευρώ.

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε και τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τρεις κρίσιμους τομείς: τη δημοσιονομική εξυγίανση, την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητος και στον τραπεζικό τομέα.

Πέρυσι, εξήγησε, το ισοζύγιο πληρωμών έκλεισε «με ένα έλλειμμα, που σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 2,9%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλό αν σκεφτεί κανείς ότι το 2008, που ήταν μια κακή χρονιά και η αρχή της κρίσης, το έλλειμμα ήταν στο 15% του ΑΕΠ». Αν συγκρίνουμε αυτό το 2,9% με το 15%  θα δούμε τι απόσταση έχουμε διανύσει, υπογράμμισε για να τεκμηριώσει και τη φράση του ότι «έχουμε διανύσει το 70% της απόστασης».

 Ειδικά για τον τραπεζικό τομέα, εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων και την ομαλοποίηση του κλίματος, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι οι τράπεζες στους επόμενους μήνες βγαίνουν στις αγορές για να ανακεφαλοποιηθούν, κάτι που όπως εκτίμησε, «σηματοδοτεί μια καλή πορεία, σε συνδυασμό με τη συγχώνευση στην οποία βρίσκονται οι μεγάλες Τράπεζες».

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε ένα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο, «όπου τρεις μεγάλες Τράπεζες και λίγες μικρότερες θα εξυπηρετούν τραπεζικά τη χώρα και θα έχουν μια ισχυρή παρουσία, όπως είχαν και στο παρελθόν στις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα».

SHARE: